OLIMPIJADA TAŠTINE

Romney se izblamirao i razbjesnio Britance

27.07.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Na svom prvom putovanju u inozemstvo u svojstvu predsjedničkog kandidata, Mitt Romney namjeravao je u Velikoj Britaniji demonstrirati državničku snagu. Umjesto toga, sav se spetljao, zbog čega su ga britanski mediji, u svom tradicionalnom stilu, raščetvorili

Romney o susretu s MI6

Romneyjeva opaska da 'nekoliko stvari izaziva zbunjenost i dezorijentiranost' kada je u pitanju organizacija Olimpijskih igara u Londonu natjerala je britanske čelnike da ustanu u obranu svoje časti i odgovore američkom političaru, izvještava američki CBS.

Nakon toga, na sastanku s vođom laburista Edom Milibandom, Romney je dotičnog nazvao 'Gospodine čelniče', vjerojatno zaboravljajući njegovo prezime. Romney je, osim toga, potvrdio da se susreo s čelnikom britanske tajne službe MI6, što je trebalo, shodno svemu, ostati - tajnom.

Do pet sati poslijepodne, britanski mediji počeli su se zabavljati. Lijevi Guardian na naslovnici svog online izdanja objavio je tekst naslovljen 'Romneyjeva petljancija oko Olimpijade zapanjuje britansku vladu i poklon je Obami'.

Guardian je objavio još jedan članak, naslovljen 'Oh, Mitt: Romneyjevi gafovi u cijelosti'. Taj članak analizirao je Romneyjeve gafove i ocijenio ih na ljestvici od jedan do 10. Komentar o 'zbunjenosti i dezorijentiranosti' dobio je ocjenu osam na ljestvici gafova. 'Pogledaj to, Romney! Sada makni tog konja iz mog vidokruga', napisao je Guardian referirajući se na Rafalcu, konja Romneyjeve supruge Ann, koji će se natjecati na Olimpijadi.

Telegraph je objavio komentar svog dopisnika Alexa Spilliusa pod nazivom 'Romneyju se ne sviđamo? Ne bi nam trebalo biti stalo'. U vodećem paragrafu istog članka stoji da je 'Mitt Romney možda jedini političar koji bi putovanje predviđeno kao ofenzivu šarma prošarao uvredama i potpuno lišio šarma'.

Times je objavio dva jaka naslova: članak 'Premijer spustio Romneyju zbog Olimpijade', koji citira dva neimenovana 'diplomatska' izvora (jedan za Romneyjev posjet kaže da je 'gori od Sarah Palin u smislu temeljne diplomacije', a drugi ocjenjuje 'Nema ni traga zvjezdanoj prašini koju oko sebe širi njegov protukandidat') i video 'Partibrejker? Romneyjeva zabrinutost sigurnošću na Olimpijadi'.

Internetska stranica Independenta dičila se naslovom 'Gospodine čelniče? Je li Mitt Romney zaboravio kako se zove Ed Miliband?'. Članak je bio među najčitanijima na stranici i bio je rekorder po broju komentara.