nakon poplave

Romi kojima su srušene kuće u Drnju i dalje bez smještaja

07.12.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Propao je pokušaj kupnje kuća putem javnog natječaja za pet romskih obitelji čije je romsko naselje u općini Drnje nepoznati počinitelj srušio neposredno nakon izlijevanja Drave u kolovozu, pa su romske obitelji i dalje smještene u domovima rodbine

Općina Drnje u dogovoru s Vladinim uredom za Ljudska prava tijekom studenoga je raspisala natječaj za kupnju pet kuća do 20.000 eura vrijednosti svaka, no kako je Hini rekao načelnik Drnja Petar Dombaj, na natječaj su stigle samo tri ponude, sve nepotpune, odnosno nevaljane.

Trenutno razgovaramo sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i Vladinim uredom za Ljudska prava kako bi se pronašao prikladniji i brži model za trajni smještaj romskih obitelji, otkrio je Dombaj ne želeći izlaziti u javnost s detaljima razgovora i mogućim modelima smještaja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Dombaj se osvrnuo i na rušenje bespravno sagrađenog romskog naselja, koje je bilo predmet policijske istrage. Kaže da je o nemilom događaju razgovarao s policijom, ali nije upućen u to je li policija otkrila počinitelja.

Iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke na upit o tijeku istrage kažu da su o poduzetim izvidima sastavili posebno izvješće i dostavili ga Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici. Iz Općinskog državnog odvjetništva odgovorili su da u tom predmetu postupaju sukladno zakonskim ovlastima.

Početkom rujna, odmah nakon što su obiteljima porušene kuće, u Drnju su se s Dombajem sastali saborski zastupnik Veljko Kajtazi i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, a tada je rečeno da će problem smještaja pet obitelji biti riješen u razumnom roku.