I TAKAV TRETMAN ZASLUŽUJE

Rom znači čovjek!

08.04.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Rom na romskom jeziku znači čovjek, pa od svijeta tražimo da svakog Roma tretira kao čovjeka, poručeno je s današnje središnje svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma u muzeju Mimara.

Prisjećajući se Prvog svjetskog kongresa Roma održanog 1971. na kojem je formiran Međunarodni savez Roma, te prihvaćena romska zastava i himna, predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi je rekao kako je upravo na tom kongresu usvojen naziv 'Rom' umjesto dotadašnjeg 'Cigana' koji je u javnosti dobivao sve negativnije konotacije.

'Romska zastava je u donjem dijelu zelena i simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu plava i simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja Roma kroz povijest', rekao je Kajtazi dodavši kako su Romi tijekom tog putovanja teško stradavali, a najstrašnija epizoda romske povijesti zasigurno je bio genocid.

Rekao je i kako je hrvatska država za Rome učinila puno priznavši međutim kako su kadrovski potencijali romske zajednice u Hrvatskoj ograničeni.

'Stoga ulažemo u mlade jer su budućnost romske zajednice mladi i obrazovani ljudi koji bi trebali postati vođe zajednice u 21. stoljeću', kazao je Kajtazi.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec ustvrdila je da je Hrvatska vodeća po odnosu prema nacionalnim manjinama, podsjetivši kako manjine u Saboru imaju osam zastupnika.

Tijekom posljednja dva saziva, naglasila je, romska nacionalna zajednica ima svog zastupnika.

Prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić kazala je kako je romska zajednica prepoznata kao važan element zdravlja ovog društva. Podsjećajući kako će Hrvatska uskoro postati punopravna članica EU-a Pusić je rekla kako će nam pri tome dobro doći iskustvo romske zajednice jer ima dugu tradiciju življenja u uvjetima širim od nacionalne države.

Pozvala je i na obnavljanje ideje da se unutar europskih institucija pokrene rasprava o položaju Roma u Europi, a sama će, kazala je, dati svoj prilog temi Romkinja i obrazovanja.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandat Tolnauer smatra kako "Rome moramo uključiti u javni i politički život kako bi ih se ozbiljno shvatilo". Dodao je kako su oni dugo bili segregirani i marginalizirani no legislativnim se promjenama u Hrvatskoj, po njegovom mišljenju, promijenila i precepcija Roma.

Romima je njihov dan čestitao i aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić podsjećajući na predrasude koje su vladale o njima, te na diskriminaciju u školovanju, zapošljavanju, zdravstvu i socijali. Ponosan je, kazao je, na prvu zdravstvenu profesionalku iz redova Roma, s visokom školom, izrazivši nadu da će takvih primjera biti još puno.

Godišnju nagradu Romskog nacionalnog vijeća dobio je potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica zbog doprinosa razvoju romskih institucija u Hrvatskoj, a bit će mu naknadno uručena.