NOVI SUMNJIVI DETALJI

Rogošić objašnjava epizodu s Kijevom u svojoj biografiji

Bionic
Reading

U životopisu s kojim je pobijedio na natječaju za glavnog urednika Prvog programa Hrvatske televizije, Željko Rogošić naveo je, uz javnosti već poznate, još barem dvije neistine: da je 'autor posebno zapaženih širih reportaža iz okupiranog Kijeva (tajno snimanje) i okupiranog Visa na kojem je boravila flota tzv. HRM'

Iz iscrpnih izjava triju osoba koje su negdje krajem travnja 1991. godine ušle u Kijevo i sudjelovale u nastanku 'šire reportaže', jasno je da Rogošić nije bio s njima, nego su mu kasetu sa snimljenim materijalom predali u povratku, na Boraji. Osim toga, Rogošić u biografiji tvrdi kako je od 1986. do 1989. godine bio glavni i odgovorni urednik časopisa za društvena pitanja 'Pogledi', no u impresumu broja 3-4 iz 1987. godine naveden je kao zamjenik glavnog i odgovornog urednika Ivana Perića, piše Slobodna Dalmacija.

Onesin Cvitan, prvi splitski gradonačelnik u višestranačju, Ratomir Vranješ, prvi načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, i Davor Šarić, tadašnji snimatelj HTV-a, svjedočili su nam o nastanku 'šire reportaže'. Hrvatske vlasti htjele su se uvjeriti kakvo je stanje u mjestu koje je JNA držala u blokadi. Jugovojska im je osigurala prijevoz helikopterom do Kijeva, a Šarić je, skriveno koliko je mogao, snimao ljude, tenkove i kuće oštećene granatama.


Pred povratak, kasetu sa snimljenim materijalom dao je Cvitanu, u kameru je ubacio praznu kasetu koju su mu, s kamerom, pod prijetnjom oružjem u helikopteru oduzeli jugovojnici. Pamte da ih je, na njihov zahtjev, vojska iskrcala na Boraji, gdje je kasetu od Cvitana preuzeo Rogošić i odnio u splitski centar Hrvatske televizije. Isto popodne, prema Šariću, po nalogu Miroslava Lilića, tada glavnog urednika HTV-a, emitiran je nemontirani sadržaj kasete. Iako su iz Slobodne tražili Rogošićev komentar, dobili su samo odgovor prisavske PR-ice: Rogošić kao urednik u HTV centru Split inicirao je i organizirao tajno snimanje u okupiranom Kijevu.

Po povratku snimatelja (koji je u Kijevo išao glumeći tjelesnog čuvara gradonačelnika Splita, u helikopteru JNA), organizirao je preuzimanje i tajno preuzeo snimljeni materijal te po nalogu tadašnjeg glavnog urednika HTV-a Miroslava Lilića, smonitrao oko 12 minuta materijala za Dnevnik. Spomenuti prilog g. Rogošić drži svakako Šarićevim, ali zbog svih okolnosti slučaja, i svojim djelom.', napisala je Dorotea Lazanin Jelenc. Što se tiče Rogošićevom uredničkom položaju 1987. godine u 'Pogledima' pak kaže: 'G. Rogošić bio je urednik, zamjenik glavnog urednika i glavni i odgovorni urednik u časopisu za društvena pitanja 'Pogledi'.