PREGOVORI 'URODILI PLODOM'

Rim dopustio: Američki dronovi iz Italije će bombardirati po Libiji

23.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon mukotrpnih jednogodišnjih pregovora talijanska vlada prošlog je mjeseca prešutno dopustila polijetanje naoružanih američkih dronova iz tamošnjih zrakoplovnih baza za napade na položaje tzv. Islamske države u Libiji, piše The Wall Street Journal, dodajući kako je ured premijera Mattea Renzija odbio komentirati dozvolu za akcije

No rimsko zeleno svjetlo došlo je uz napomenu kako Italija dozvoljava isključivo obrambenu svrhu dronova, iako američki dužnosnici još uvijek pokušavaju nagovoriti talijanske vlasti da dopuste polijetanja iz zračne baze Sigonella na Siciliji i u napadačkim akcijama protiv ISIL-a


Dužnosnici u Rimu usprotivili su se američkoj inicijativi bojeći se antiratnog protivljenja talijanske javnosti, osobito u slučajevima u kojima bi Talijani mogli biti krivci za civilne žrtve, a pored toga vlasti inzistiraju da dronovi napadu isključivo položaje na kojima se nalaze uvozni ISIL-ovci kako bi se izbjegle političke tenzije između Tripolija i Rima.

Talijanski strahovi zbog takvih operacija su opravdani, osobito nakon što je nedavno u američkim napadima na položaje ISIL-a u Libiji poginulo dvoje srbijanskih diplomata koje su islamistički teroristi zatočili i držali kao taoce, iako su američke vlasti u prvi mah tvrdile kako se u džihadističkom kampu nalaze isključivo teroristi.
 
Američki dronovi se nalaze u Sigonelli još od 2011., no dosad su se koristili isključivo u izviđačke svrhe. Baza je korištena i ranije, osobito za vrijeme NATO-ovih zračnih udara na Libiju 2011., no sama baza nije idealna za dronove zbog učestalo loših vremenskih uvjeta i redovite naoblake iznad tog dijela Sredozemlja. Stoga, Pentagon traži područje u Sjevernoj Africi gdje će osnovati stalnu bazu za dronove, ali i borbene zrakoplove čime bi osigurala efikasnost i brzinu nužnu za operacije protiv postrojbi ISIL-a. No pregovori sa sjevernoafričkim državama još nisu urodili plodom.

Sve to se odvija dok Washington i njegovi saveznici čekaju ishod pregovora u Libiji o formiranju jedinstvene vlade što je nužan korak za stvaranje održivih partnera za borbu protiv ISIL-a. Ako se pak formira jedinstvena libijska vlada, Rim bi u tom slučaju poslao stabilizacijske snage u Libiju od oko 5.000 vojnika, dok su Francuzi i Britanci sugerirali kako su voljni pružiti potporu Rimu kao vodećoj vojnoj snazi u zemlji s kojom ima duboke povijesne poveznice. Od Sjedinjenih Država očekuje se zračna potpora, izviđačke misije te transport talijanskih vojnika.
 
Ipak, jedinstvena vlada u Libiji još uvijek je nedostižan san što najviše ide na ruku Islamske države čiji utjecaj u Libiji raste iz dana u dan te se pretpostavlja kako se ondje nalazi čak 6.000 boraca ISIL-a, dok se Italija kojoj je na čelu premijer Renzi čvrsto protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji što uostalom nalaže i talijanski ustav prema kojem Italija može vojno reagirati samo u slučaju da je u pomoć pozovu legitimna vlast te države koja još nije oformljena.