OBERSNEL NAJAVIO

Rijeka će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture

17.04.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Grada Rijeke na današnjoj je sjednici odlučilo da će se Rijeka kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture u 2020. godini

'Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture jedna je od okosnica strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020, u kojoj se Rijeka snažno veže uz činjenicu ulaska Hrvatske u EU, a strategija se pak terminski poklapa s početkom novog sedmogodišnjeg financijskog perioda EU-a. S obzirom na to da se o gradu koji će biti Europska prijestolnica kulture odlučuje već 2016. godine, tu ćemo kandidaturu iskoristiti i kao poticaj za novo zajedništvo na riječkoj kulturnoj sceni i temeljito promišljanje riječkog kulturnog identiteta', rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Šarar je dodao da sama kandidatura ne predviđa posebne infrastrukture projekte koji nisu sadržaj kulturne strategije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da će sama kandidatura, neovisno o tome bude li Rijeka Europska prijestolnica kulture ili ne, mobilizirati sve kulturne čimbenike na pripremi čitavog niza aktivnosti.

'Gradovi koji postanu prijestolnice kulture doživljavaju transformaciju, a Rijeka sa svojom kulturnom i industrijskom baštinom te multikulturalnošću ima veliki potencijal', izjavio je Obersnel.

Inače, ideju o uspostavi projekta i naslova 'Europska prijestolnica kulture' pokrenula je 1985. godine Melina Mercouri, prva grčka ministrica kulture, a prvi grad koji je ponio tu titulu bila je Atena.

Cilj projekta je isticanje bogatstva i raznovrsnosti europskih kultura, povezivanje različitih kultura, ali i isticanje multikulturalnosti Europe.
Riječka kandidatura će biti predana Ministarstvu kulture nakon raspisivanja poziva hrvatskim gradovima za isticanje kandidature.