POKUŠAJ DVOSTRUKOG ATENTATA

Riječki zaštitari i doministar iz BiH: Nismo krivi

19.10.2009 u 17:03

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci, pred vijećem sutkinje Jasenke Kovačić, počelo je suđenje optuženima za pripremanje atentata na dvojicu riječkih redara autobombom u centru Rijeke, koji je otkriven i spriječen u jesen prošle godine

RIJEKA -Na opuženičkoj klupi nalaze se Riječanin Ivan Filipović (36), bivši trener juniorske boksačke reprezentacije Hrvatske, Robert Dragin (40) iz Matulja te Vjekoslav Vuković (36), pomoćnik ministra i ravnatelja Sektora za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminaliteta BiH.

Sva trojica izjavila su danas da se ne osjećaju krivima, a Filipović, umirovljeni poručnik vojne policije HV-a, započeo je svoju obranu. Šokiran je svime što stoji u optužnici te je izjavio da nije planirao ničiju likvidaciju.

Vjekoslav Vuković

Filipović i Dragin terete se za planiranje likvidacije dvojice riječkih redara, odnosno poticanje na teško ubojstvo zbog čega im prijeti kazna od 40 godina zatvora.

U optužnici se navodi da su od srpnja do 8. listopada 2008. godine planirali likvidaciju Agana Gluhaića i Davora Marića, inače bivših prijatelja i poslovnih suradnika. Likvidacija je trebala biti izvršena postavljanjem eksplozivne naprave pod Audi A3 kojim se služio Gluhaić na parkiralištu kluba u noćnim satima, kada bi obojica bila u njemu. Filipovića se tereti da je u dva navrata organizirao nabavu automatske puške i eksplozivnu napravu s daljinskim aktiviranjem i to uz posredstvo Vjekoslava Vukovića, a Dragina da je tu nabavku preuzeo i iz BIH prenio u Hrvatsku.

Dragin je eksploziv predao Riječaninu Čedomiru Đukiću, koji ga je trebao postaviti pod Audi i aktivirati daljinskim upravljačem. Međutim, Đukić koji je bio prinuđen na to djelo zbog dugovanja Filipoviću i Draginu, u međuvremenu se predomislio te počeo surađivati s istražiteljima te je postao policijski pouzdanik kodnog imana Slatki. Dragin se još tereti i za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari jer je prilikom pretrage u stanovima i kućama koje koristi pronađene dvije neprijavljene puške, pištolj, plastični eksploziv, štapin i ostala oprema.

Svjedočili su danas i dvojica riječkih redara koji su trebali biti likvidirani. Obojica su negirali svađe s Filipovićem, štoviše Gluhaić još uvijek vjeruje da ga Filipović nikada nije htio ubiti.

Inače, Filipović i Dragin uhićeni su u Rijeci u listopadu, 2008. godine, dok je Vuković uhićen naknadno, sredinom siječnja ove godine, kada je došao u Rijeku. Na riječkom Pravnom fakultetu polagao je magisterij, a bio je prijavljen i na adresi Filipovića, koji mu je rođak. Nakon nepunih mjesec dana, uz jamčevinu od 400.000 kuna, pušten je iz riječkog zatvora.

Suđenje se nastavlja sutra.