ISPUHALA SE NADA

Ribić Plenkoviću: Tko treba napraviti kompromis, Vlada ili sindikati?

18.12.2016 u 22:19

Bionic
Reading

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću nakon njegova gostovanja u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva", u kojemu navodi da bi od premijera volio "čuti tko treba napraviti kompromis, Vlada ili sindikati".

Premijer Plenković je u emisiji rekao da je Vlada razgovoru sa sindikatima pristupila vrlo transparentno i otvoreno te istaknuo da im je ponudila više nego bilo koja vlada do sada, kao i da je ta ponuda "u kontekstu proračunskih okvira i mogućnosti bila sasvim korektna".

Dodao je da je vlada spremna na dogovor, ali da on zahtijeva spremnost na kompromis s obje strane.

"Točno je da obje strane moraju pristati na kompromis. Znate li koliki je pomak napravila Vlada a koliki sindikati? Voljeli bismo Vas čuti tko je taj koji sada treba napraviti kompromis, Vlada ili sindikati", reagira Ribić u pismu.

Ističe da bi u proračunu bilo novca za javne i državne zaposlenike da je onima koji su ga sastavljali "bilo stalo do socijalnog mira i do vjerodostojnosti vlastite države i Vlade".

Novca je moglo biti, dodaje, "da je Vlada vodila korektnu i odgovornu politiku".

"Najavili ste bili sasvim drugu vrstu politike. Dijalog sa svima i društvenu integraciju (za razliku od Milanovićeve isključivosti) te mobilizaciju svih potencijala hrvatskog društva. Međutim, kako mislite integrirati najvažnije subjekte hrvatskog društva u javne poslove ako su već u startu Vaši pregovarači htjeli izmanipulirati sindikate u pregovorima. S time ste velikom broju ljudi ispuhali nadu i optimizam da će doći do relevantne promjene u politici", zaključio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.