NEVOLJA IH NATJERALA

Ribari prijete: Blokirat ćemo Hrvatsku!

IMG_6930

IMG_6930

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

S velikih prosvjeda u devet primorskih gradova zatražena je hitna smjena državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, proglašenje gospodarskog pojasa i vraćanje cijene plavog dizela na četiri kune po litri

'Otjerali smo fašiste, otjerali smo jugoarmadu, a otjerat ćemo i državnog tajnika za ribarstvo!' poručilo je nekoliko stotina ribara na mirnom prosvjedu na splitskoj Rivi, jednoj od devet lokacija na kojima se danas prosvjedovalo. Ribari iz Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Lošinja, Krka, Raba, Pule i Umaga zajednički su se obrušili na državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, kojega smatraju najodgovornijim za veliku krizu u ovoj profesiji.

'Odajemo počast čovjeku koji nas je ujedinio u jedno srce i jednu želju, radi svega lošeg što je učinio hrvatskom ribarstvu', zavikao je Šime Šarac, jedan od govornika na splitskom prosvjedu.

'On je nestručan i neškolovan za posao koji radi, obmanjuje cijelu Hrvatsku kako bi što dulje zadržao svoju fotelju! Dokad će nam nesposobni krojiti sudbinu?' zapitao je Šarac. U ime ribara upozorio je na činjenicu da Talijani iz hrvatskog dijela Jadrana godišnje izlove najmanje 300 milijuna eura, pa zatražio hitno proglašenje potpunog gospodarskog pojasa – koji već ima 130 država, uključujući Italiju i Sloveniju. Ribari traže i vraćanje cijene 'plavog dizela' na četiri kune po litri.

'Ako se naši zahtjevi ne ispune, u roku od petnaest dana zajedno s prijateljima poljoprivrednicima organizirat ćemo akcije građanskog neposluha, blokirat ćemo sve luke u Hrvatskoj, tunel Sveti Rok i autocestu u Slavoniji!' zaprijetio je Šarac, inače ribar iz Kaštel Kambelovca, praćen burnim odobravanjem prosvjednika.

Sa splitskog skupa upozoreno je da bi se samo u ribarstvu u ovom trenutku bez ikakvih ulaganja moglo zaposliti najmanje dvije do tri tisuće ljudi, samo ako bi država i njeni činovnici odgovornije radili svoj posao. Umjesto toga, kazano je, Hrvatska je gotovo cijelo svoje more prepustila strancima na nesmetan izlov, premda se radi o površini većoij od, primjerice, cijele države Izrael.

Sa svojim zahtjevima su, kažu ribari, već upoznali i predsjednika Ivu Josipovića.

U ISTRI PROSVJEDOVALO 400 RIBARA

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Točno u podne oglasile su se sirene s ribarskih gatova u dva istarska grada. Naime, potaknuti nagomilanim problemima u morskom gospodarskom ribolovu, u organizaciji udruga profesionalnih ribara Mare Croaticum i Istarski ribar, prosvjedi su održani u Puli i Umagu.

S motom Trenutak istine, u Puli je prosvjedovalo 300 ribara s 30 brodova, dok se na umaškom prosvjedu okupilo još stotinjak ribara. Kao osnovni zahtjev, kako nam veli Daniele Kolec ispred udruge Mare Croaticum i Radovan Simić u ime udruge Istarski ribar koje su u koordinaciji s udrugom Naše more organizatori ribarskih prosvjeda u devet jadranskih gradova, traže smjenu državnog tajnika Tončija Božanića

'Tražimo također da sve članice EU proglase ZERP. Sa slovenskim ribarima bi se mogli dogovoriti da plaćaju neku naknadu, no Talijani nam konstantno upadaju i smanjuju riblji fond jer su kod sebe već sve uništili', kaže Radovan Simić.

Zahtjev ribara je također da se vrati stari zakon po kojem su ribari bili poljoprivredni subjekt, jer su, kaže Daniele Kolec, po sili zakona obrtnici. Ribare tako predstavljaju 'političari' u okviru Obrtničke i gospodarske komore, bez sazivanja skupštine i dobivenog mišljenja članstva čije interese bi trebali zastupati. Da su novi zakoni rađeni u suradnji s ribarima, kažu, ovih problema ne bi bilo, no ovako se njihovi problemi stalno stavljaju pod tepih pa je stoga i prosvjedni moto Trenutak istine.

'Prošle godine je donesen Zakon o morskom ribarstvu, no po lošim zakonima ne mogu se napraviti dobri pravilnici. Najveći problem je mijenjanje zakona i usklađivanje s Europskom unijom, no umjesto da se uzme ono što je tamo najbolje, oni uzimaju ono što je po nas ribare najlošije', kaže Simić

Ribari očekuju da će ministar Čobanković smijeniti državnog tajnika Tončija Božanića, kojeg drže 'glavnim krivcem' za loše stanje u ribarstvu, no ako do toga ne dođe, kažu da će sljedeće prosvjede organizirati udruženi s poljoprivrednicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi