biskupija muenster

Rezultati dvogodišnje studije: Broj zlostavljane djece u crkvi mogao bi biti u tisućama, službeno ih je 'samo' 610

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2022 20:18
  • Objavljeno 13.06.2022 u 20:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Broj svećenika optuženih za zlostavljanje kao i broj njihovih maloljetnih žrtava u biskupiji Muenster u zapadnoj Njemačkoj znatno je veći nego što se mislilo, pokazuje studija tamošnjeg sveučilišta objavljena u ponedjeljak

Istraživanje je trajalo dvije godine, a proveo ga je peteročlani tim sa Sveučilišta Muenster. Rezultati pokazuju da je u razdoblju od 1945. do 2020. gotovo 200 pripadnika klera seksualno zlostavljalo maloljetne žrtve, kojih je bilo 610.

Broj zlostavljača čini 4.17 posto ukupnog broja svećenika u toj biskupiji.

S obzirom na to da je broj neprijavljenih slučajeva zlostavljanja vjerojatno znatno veći, istraživači procjenjuju da je žrtava bilo između pet i šest tisuća.

Važnu ulogu u zločinima odigrao je sam crkveni sustav, istaknuo je autor studije, povjesničar Thomas Grossboelting.

“Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu je bila izopačena”, rekao je Grossboelting na predstavljanju studije u ponedjeljak.

Žrtve zlostavljanja imale su od 10 do 14 godina i uglavnom su bili dječaci, ministranti. Oni se nisu mogli suprotstaviti sistemu, nije im se vjerovalo, istaknuo je autor studije.

Djeca su mahom bila traumatizirana i progovorila su, neka od njih, tek nakon mnogo godina.

Autor studije ističe kako nisu točni navodi pokojnog biskupa Reinharda Lettmanna koji je govorio samo o pojedinačnim slučajevima. Kako pokazuje ova studija, zlostavljanje se događalo sustavno, u svim dijelovima biskupije.

Grossboelting također navodi kako su mnogi znali što se događa. Posebno se osvrnuo na problem zataškavanja zločina od strane Crkve.

Istraživači su naveli da je na temelju nekih slučajeva moguće dokazati višedesetljetni neuspjeh u vodstvu biskupije, kao i ometanje pravde.

Posljednjih su godina i iz drugih dijelova Njemačke objavljena izvješća koja pokazuju propuste Crkve u sprečavanju i sankcioniranju seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!