ZELENO SVJETLO ZA ISPITIVANJE

Revolucionarna genska terapija mogla bi pomoći i Plenkoviću, Samprasu, Zidaneu...

16.04.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Regulatorna tijela u Europi odobrila su početak kliničkih ispitivanja terapije uređivanja gena kojom bi se mogla izliječiti anemija

Riječ je o terapiji kojom znanstvenici liječe bolest tako da izmijene gen u ljudskom tijelu. Na takav način trajno mijenjaju DNK osobe.

Razarajući krvni poremećaji poput beta-talasemije mogli bi biti izliječeni ovom revolucionarnom metodom, piše Daily Mail, jer upravo za tu bolest biotehnološka tvrtka Crispr dobila je dozvolu za istraživanje.

Naravno, pod uvjetom da istraživanja daju pozitivne rezultate, jer je zasad sve tek u početnoj fazi. No istraživači su optimistični i kažu da početni radovi obećavaju.

Znanstvenici iz biotehnološke tvrtke Crispr nadaju se da mogu promijeniti tjelesni kod, zaustaviti genetske mutacije i održati razinu hemoglobina u tijelu na normalnoj razini. Ako uspiju u tome, primjena bi bila široka.

Slična istraživanja već se provode u Kini, državi koja nema tako restriktivnu regulativu kao Europa i SAD.

Liječenje talasemije dobra je vijest i za hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, a koji zbog benignijega oblika ove bolesti, talasemije minor, nije mogao služiti vojsku.

Istu vrstu anemije, kako je tportal već pisao, imaju i neki sportaši, poput teniskog šampiona Petea Samprasa te legendarnoga nogometaša Zinedinea Zidanea.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX