STIGLI NALAZI

Revizija češljala ministarstva, općine, gradove: Pogledajte na što se rasipao državni novac

18.09.2018 u 15:36

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju pročešljao je poslovanje osam ministarstava, šest gradova, 21 općine i 13 trgovačkih društava u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave. Djelomično uvjetno mišljenje dobila su tek dva ministarstva, i to Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Revizija je, kao i inače, ogolila to kako se rasipa državni novac, bilo da je riječ o izostanku evidencije o korištenju službenih automobila, bilo angažiranju vanjskih odvjetnika iako postoje pravnici koji su na državnoj plaći

Prema novoj metodologiji, revizijska ocjena sastoji se od dva segmenta, tj. dva mišljenja: financijskog izvještaja i usklađenosti poslovanja.

Tako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dobilo uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja, a Ministarstvo turizma za financijski aspekt.

U ministarstvu kojem je na čelu Gari Cappelli u poslovnim knjigama i bilanci nalaze se iskazana potraživanja manja za gotovo devet milijuna kuna. Riječ je o povratima subvencije kamata od nekoliko korisnika, a Ministarstvo turizma te je slučajeve predalo na postupanje Državnom odvjetništvu.

Državna revizija je pak Ministarstvu gospodarstva dala uvjetno mišljenje na osnovi usklađenosti poslovanja. Naime, riječ je o slučaju koji datira još iz 1998. godine, kad je Ministarstvo dalo zajam Gradu Šibeniku, a da pritom nije odredilo rok za povrat sredstava, pa su se potraživanja do 2017. popela na gotovo 40 milijuna kuna.

Čak 25 milijuna kuna duguju im i županije koje su 2013. i 2014. godine sudjelovale u programu Jamstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji. Riječ je o iznosu koji nije iskorišten za svoju svrhu, a Ministarstvo im također uopće nije odredilo u kojem roku moraju vratiti nepotrošena sredstva.

  • +16
Održana 100. sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz to su u 2017. za intelektualne i osobne usluge potrošili 14,7 milijuna kuna, od toga 780 tisuća kuna na ugovore o djelu s 37 vanjskih suradnika. Revizori su ustanovili da je Ministarstvo za neke poslove angažiralo vanjske suradnike iako se ti poslovi ubrajaju u djelokrug Ministarstva, 'kao što su vođenje upravnih i stručnih poslova koji se odnose na istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina, vođenje evidencije o rezervama mineralnih sirovina, izrada godišnje bilance rezervi mineralnih sirovina, predlaganje strategije razvoja trgovine, praćenje i predlaganje modela razvoja trgovine u skladu s nastalim uvjetima na tržištu...'.

Dokument: ""

U tom ministarstvu, kojem je tada na čelu bila Martina Dalić, šlampavo su se odnosili i prema službenim automobilima. Na gorivo su u prošloj godini potrošili gotovo 550 tisuća kuna, a da pritom podaci iz putnih radnih listova za pojedine službene automobile nisu točni i pouzdani jer početno stanje brojila prijeđenih kilometara nije istovjetno završnom stanju prethodnog dana, nije naveden datum polaska i povratka, kao ni ukupno prijeđeni kilometri te relacija korištenja službenog automobila.

Među jedinicama lokalne samouprave deset odlikaša i deset onih s uvjetnim mišljenjem

Od 27 jedinica lokalne samouprave, njih deset dobilo je bezuvjetno mišljenje i za financijska izvješća i za usklađenost poslovanja. To su gradovi Daruvar i Labin te općine Kamanje, Mala Subotica, Mikleuš, Mošćenička Draga, Pirovac, Rakovec, Vrpolje i Vela Luka.

novi zakon

Hrvatska narodna banka napokon pod povećalom revizora?

Iako to dosad nije bio slučaj te je HNB pokušaj da se stavi na popis djelatnosti Državnog ureda za reviziju uredno odbijao, prijedlogom novog Zakona o Državnom uredu za reviziju to bi se moglo izmijeniti. Revizija Hrvatske narodne banke tako će obuhvaćati postupak ocjenjivanja jesu li aktivnosti, financijske transakcije i informacije koje se odnose na troškove poslovanja u dijelu administrativnog poslovanja, stjecanja, upravljanja i raspolaganja nekretninama, pokretninama i opremom u svakom bitnom pogledu u skladu s mjerodavnim propisima prema kojima posluje HNB. 

Doznajemo kako bi novitet u novom zakonu također moglo biti sankcioniranje onih koji ne postupaju po nalazima Državnog ureda za reviziju.

Čak deset jedinica lokalne samouprave dobilo je po oba kriterija uvjetno mišljenje, i to gradovi Ploče i Garešnica te općine Polača, Pašman, Lišane Ostrovičke, Lećevica, Lanišće, Janjina, Cista Provo i Borovo.

Prigovori revizora uglavnom se odnose na računovodstveno poslovanje, naplatu potraživanja, provođenje donacija bez natječaja i povratne informacije o utrošenim sredstvima.

Agencija za komercijalnu djelatnost rasipala novac na odvjetnike

Reviziju, ali onu gdje se gledalo koriste li učinkovito vanjske usluge, prošlo je 13 trgovačkih društava, od toga dva u državnom vlasništvu: Hrvatske pošta i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) te 11 komunalnih tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. I kod njih je boljka korištenje vanjskih usluga za ono što bi trebali raditi djelatnici tih tvrtki, bilo da je riječ o održavanju, bilo odvjetničkim uslugama.

Ovo potonje navelo se kao nedostatak kod Agencije za komercijalnu djelatnost. Naime, oni su godinama plaćali po nekoliko odvjetničkih tvrtki iako su imali zaposlene pravnike kojima je u opisu posla bilo isto ono za što je Agencija plaćala vanjske odvjetničke kuće.

Zanimljiva je i tarifa. Jedan sat vanjskog odvjetnika plaćali su 1300 kuna plus pet posto od iznosa dobivenih sporova.