SUSRET U ITALIJI

Renzi poželio dobrodošlicu Putinu, pa nevoljko prigovorio zbog Krima

10.06.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Talijanski premijer Matteo Renzi poželio je dobrodošlicu u Italiji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u srijedu, ali nije dao naznake da će se razići u mišljenju sa svojim partnerima u Europskoj uniji oko sankcija nametnutih Rusiji.

Dva tjedna uoči odluke Europske unije o tome hoće li produžiti ekonomske sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima, Renzi je govorio o 'tradicionalnom talijansko-ruskom prijateljstvu', ali i 'različitim stajalištima' u nekim pitanjima.

'Mi smo u teškoj međunarodnoj situaciji, ne samo zbog pitanja koja nas razdvajaju nego i zbog pitanja koja bi nas još više trebala držati na istoj strani u vrlo kompliciranom međunarodnom scenariju, počevši od globalne prijetnje terorizma', rekao je Renzi na Expo-u u Milanu.

Rusija ima bolje odnose s Italijom nego s većinom ostalih zemalja EU-a. Ona smatra Rim nevoljkim podupirateljem sankcija i vodećim predlagačem dijaloga s Rusijom.

Renzi, koji se sastao s Putinom u srijedu, nije izravno spominjao ukrajinsku krizu, ali je govorio o potrebi suočavanja s 'izazovima, onima o kojima imamo različita stajališta kao i onima koji nas ujedinjuju'.