IVAN PAVIĆ

Rektor splitskog sveučilišta nema ništa protiv smanjenja plaće

29.08.2013 u 20:07

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić nema ništa protiv današnje odluke Vlade da smanji plaće rektorima i prorektorima javnih sveučilišta kako bi se što ravnomjernije rasporedio teret krize, ali drži da bi javno problematiziranje tih plaća 'moglo dovesti u pitanje volju i želju da se najsposobniji natječu za mjesto rektora i prorektora'

'Plaće rektora uređuje Vlada Republike Hrvatske, pa tako kao što je svojedobno odredila plaće koje sada primamo, može te plaće reducirati za veći ili manji postotak. Međutim, u ovoj priči novi je moment odredba u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojom se definira da visina plaće rektora ne može biti veća od one zamjenika ministra, a prorektora od plaće pomoćnika ministra. U ovome smislu, Vlada ima zakonsku obvezu da plaće rektora uskladi na način kako to Zakon propisuje', stoji u odgovoru rektora Pavića na Hinin upit da komentira današnju odluku Vlade.

'Osobno nemam ništa protiv, čak da to nije niti riješeno Zakonom, da se naše plaće smanje, kako bi što ravnomjernije rasporedili teret krize. Ono što mi u cijeloj priči ponajviše smeta povezano je s činjenicom da se, uspoređujući naše plaće, šalje poruka koja je suprotna našem opredjeljenju da je znanost i visoko obrazovanje hrvatski prioritet, a rektori obavljajući vrlo ozbiljan, složen i odgovoran posao najveći teret toga nastojanja nose na svojim leđima. Javno problematizirati plaće rektora, a još više ako se smanje ispod neke razumne mjere, moglo bi dovesti u pitanje volju i želju da se najsposobniji natječu za mjesto rektora i prorektora', stoji u Pavićevom odgovoru.

Današnjom Vladinom odlukom plaće rektora i prorektora usklađuju se s plaćama državnih dužnosnika i smanjuju za 25 do 30 posto, te se plaće rektora spuštaju na razinu ministara, a prorektora na razinu pomoćnika ministra.

Ministar Željko Jovanović na sjednici Vlade naveo je da su plaće rektora najvećih sveučilišta u bruto iznosu dosad bile veće od plaća predsjednika Republike, a plaće prorektora od plaće premijera.