HRVATSKA BRAČNA STATISTIKA

Rekorderi: Razveli se 12 dana nakon vjenčanja

15.03.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Prošle godine Centar za socijalnu skrb Osijek obavio je ukupno 198 postupaka posredovanja prije razvoda braka, a 2011. bilo ih je nešto više, odrađeno je 225 postupaka, pri čemu je posredovanje obavezno za parove koji imaju malu djecu

Nadležnom sudu dostavljena su stručna mišljenja, među kojima su i postupci za bivše partnere koji su se već razveli a traže promjenu odluke o tome kod kojeg će roditelja dijete živjeti, o susretima ili druženjima s drugim roditeljem. Sve promjene vezane uz odluku rješava sud, a ne Centar, koji stručno mišljenje dostavlja prema zahtjevu suda, s kojim Centar Osijek, inače, ostvaruje vrlo dobru suradnju.

Hrvoje Vidaković, psiholog u Centru za socijalnu skrb, objašnjava da je cilj tog postupka ispitati stranke o uzrocima koji su doveli do poremećenosti bračnih odnosa te nastojati među strankama da se ti uzroci uklone.

'U ovom postupku temeljna je svrha zapravo pokušati sa strane treće, neovisne osobe posredovati među bračnim drugovima, čiji su odnosi loši zbog raznih razloga, nastojanjem da se ti odnosi poprave. Nakon što sud dostavi rješenje o provedbi postupka posredovanja pojedinom centru, bračni drugovi dužni su u roku od 15 dana pokrenuti postupak posredovanja, a u roku od tri mjeseca od pokretanja postupka u Centru za socijalnu skrb dužni su provesti postupak. Nakon okončanja postupka Centar je u roku od 15 dana dužan bračnim drugovima dostaviti stručno mišljenje o tijeku postupka, socijalnoj slici obitelji, podatke o dinamici odnosa u obitelji te procjenu mogućnosti održavanja partnerskih odnosa u budućnosti', rekao je Hrvoje Vidaković za Glas Slavonije


Dodaje da bračni drugovi odlučuju hoće li dobiveno stručno mišljenje predati na sud - ako ga predaju znači da se postupak razvoda braka nastavlja, a ako stručno mišljenje u roku od godinu dana ne predaju na sud, smatra se da je zahtjev za razvod braka povučen.

'Najviše nam, u pravilu, dolaze parovi srednje životne dobi s uobičajenim problemima i neslaganjima. Riječ je o različitim očekivanjima i ciljevima tijekom braka, što dovodi do prestanka dogovaranja i komunikacije, a ima i ljubomore, preljuba ili želje za promjenom partnerovih osobina. Nema pravila kad je riječ o razvodima. Nedavno smo imali bračni par koji se rastao nakon samo 12 dana braka', rekao je Hrvoje Vidaković. Uvriježeno je mišljenje da su razvodi uglavnom konfliktni, no u osječkom Centru za socijalnu skrb kažu da se gotovo 80 posto njih riješi dogovorom i mirnim putem.