ČAČIĆ I SPLITU

'Rekonstrukcija Vlade je još jedna lažna nada'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.12.2010 16:24
  • Objavljeno 19.12.2010 u 16:20
Čačić i Pusić

Čačić i Pusić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić danas je na konferenciji za novinare u Splitu ocijenio da su najave o rekonstrukciji Vlade 'još jedna lažna nada' za izlazak iz krize, a predsjednica saborskog Kluba zastupnika HNS-HSU Vesna Pusić rekla je kako je po njezinoj procjeni Europska unija već donijela političku odluku da Hrvatska postane 28. članica EU

Čačić i Pusić su za današnjeg boravka u Splitu sudjelovali na proslavi 20. obljetnice utemeljenja HNS-a u Dalmaciji.'U ovom trenutku nalazimo se pred još jednom ponudom lažnog optimizma i nade koja nema temelja, a to je rekonstrukcija Vlade', rekao je Čačić.

Da bi vlast mogla funkcionirati, potrebni su joj samopouzdanje i samopoštovanje a to, kaže Čačić, ova vlast ne može imati jer su nezaposlenost, unutarnja nelikvidnost i vanjski dug golemi.


'Vlada planira za 2011. najmanji rast društvenog proizvoda u Europi od samo 1,5 posto, a da bismo vraćali kamate, rast mora biti 7 posto', istaknuo je Čačić dodavši kako u 2011. slijedi novo zaduženje 'za najmanje dvije milijarde eura'. Smatra da sadašnja Vlada nije sposobna preuzeti odgovornost za rješavanje poteškoća te joj u tomu, kako je rekao, neće pomoći ni 'ministri pripravnici' nakon rekonstrukcije vlade.

Čačić je upozorio kako je 'radni kontingent', odnosno uposlenost radno sposobnih u Hrvatskoj trenutačno samo 53 posto, a Europska je komisija u nedavno usvojenim mjerama kao svoj glavni cilj navela povećanje 'radnog kontingenta' u EU sa sadašnjih 70 na 75 posto.

Vesna Pusić je rekla kako je po njenom sudu već donesena 'politička odluka' da Hrvatska postaje 28-om članicom EU.'Moja je procjena da je ta odluka već donesena iz niza razloga, od kojih neki imaju a neki nemaju veze s nama', naglasila je Pusić. Kaže da će od preostalih devet pregovaračkih poglavlja, plus jedno koje se zove 'ostala pitanja', u idući utorak biti zatvorena tri. U 2011. Hrvatska će ući sa šest nezatvorenih poglavlja.

'Od tih še

st poglavlja njih tri zahtijevaju dosta velike financije a to su: poljoprivreda, ribarstvo, te regionalni razvoj i strukturni instrumenti. A tri poglavlja koja će mo zatvoriti posljednja su: pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje i financijske proračunske obveze', kazala je Pusić.

Bez obzira na trenutačnu lošu situaciju, Hrvatska je u proteklih desetak godina napravila ogroman pomak u usvajanju europskih standarda. 'Ovo je trenutak u kojem Hrvatska ima najviše razloga za optimizam jer mogućnosti koje su pred nama veće su nego što su ikad bile – i politički i gospodarski', kazala je Pusić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pusić je rekla kako će novousvojeni zakon koji omogućava srpskoj manjini da relativnom većinom osvoji tri zastupnička mandata, morati proći kroz 'određene provjere' jer u njemu ima niz nelogičnosti.

Čačić je odgovarajući na novinarske upite istaknuo kako 'slučaj Sanader' pokazuje da se progone oni koji su otišli s funkcije da bi 'se spriječila mogućnost i opasnost odlaska u Remetinac ljudi koji su na funkciji'.

Na upit bi li HNS koalirao s Kerumovom Hrvatskom građanskom strankom (HGS), Čačić je odgovorio niječno. 'Vlast koja bi ovisila o Kerumu bolje da i ne počinje, jer problemi su tako duboki da ne mogu ovisiti o njegovoj (Kerumovoj) razini promišljanja', kazao je Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi