MINISTAR MRSIĆ

'Rejting je slika naše ekonomije'

03.08.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako je kreditni rejting koje nam dodijeljuju agencije slika naše ekonomije i našeg stanja, dodajući kako je dug koji imamo posljedica svega onog što se godinama nije radilo, što nismo restrukturirali privredu i sređivali stanje u državi.

"Vlada je opredijeljena za reforme i provodimo ih na način koji je moguć", poručio je danas ministar Mrsić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Dodao je i kako su reforme nužne za tržište rada najavivši da uz reformu radnog zakonodavstva, paralelno ide i reforma mirovinskog sustava.

Ministar rada i mirovinskog sustava novinarima je govorio i o za jesen najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR) .

U prvo čitanje u saborsku proceduru zakon bi mogao krajem listopada, a, kako očekuje ministar, prihvaćen bi mogao biti do kraja godine.

"Vlada je dužna objaviti iskaz o procjeni učinka postojećeg Zakona o radu čime se otvara rasprava o donošenju novog ZOR-a. Temeljem tog iskaza i rasprave sa socijalnim partnerima kreće se u izradu novog ZOR-a", pojasnio je resorni ministar izrazivši nadu kako će u tom iskazu uspjeti pobrojiti sve probleme s kojima se susreću u aktualnom ZOR-u.

Temeljne postavke novog zakona, obećava Mrsić, bit će zaštita radnika jer, kako je kazao, radnik je u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Dodao je, kako s druge strane pak moraju poslodavcima, u vrijeme krize, omogućiti da se restrukturiraju te da restrukturiranje tvrtki bude jednostavinje, brže i učinkovitije.

"Promjene će se događati na području otpremnina. Razgovaramo i tražimo model po kojem ćemo riještiti to pitanje", rekao je Mrsić dodajući kako je jedan od modela i tzv. fond za otpremnine gdje bi svi radnici u Hrvatskoj izdvajali sredstva na svoj poseban račun.

Ta bi ih otpremnina, naglasio je, pratila kroz cijeli njihov radni vijek te bi je mogli upotrijebiti u trenutku kad izgube radno mjesto ili kada odu u mirovinu.

"To je jedan od načina kojima želimo povećati sigurnost radnika, pogotovo u svjetlu dosadašnjih iskustava gdje su radnici ostajali bez svojih otpremnina", rekao je Mrsić novinarima.

Razgovarat će se među ostalim i o radnom vremenu, o agencijama za povremeno i privremeno zapošljavanje, a želi se što jednostavnije riješiti i procedura zbrinjavanja viška radnika, izvijestio je Mrsić.