europski summit

Regionalni čelnici poručili: EU mora dati veću ulogu regijama i gradovima

15.03.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Europska unija mora promijeniti način djelovanja i dati veću ulogu svojim regijama i gradovima ako želi obnoviti europski projekt i približiti ga građanima, poručeno je s Europskog summita regija i gradova koji je u četvrtak i petak održan u Bukureštu

Na summitu, na kojem je sudjelovalo više od 500 europskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika, prihvaćena je završna deklaracija u kojoj se poziva EU da ojača ovlasti svojih regija i gradova kako bi se povezala sa svojim regijama i gradovima i ojačala demokracija.

Deklaracija, u kojoj su regionalni i lokalni čelnici iznijeli svoju viziju obnovljene Europe, predana je rumunjskom predsjedniku Klaus Iohannisu, koji će supredsjedavati neformalnim sastankom na vrhu Europske unije 9. svibnja u Sibiuu.

Deklaracija naslovljena "Izgradimo Europu od temelja s našim gradovima i regijama" stajalište je koje Europski odbor regija, savjetodavno tijelo EU-a, ističe kao svoj doprinos za summit u Sibiuu, koji će biti posvećen budućnosti Europe.

"Europa se mijenja dosad nezabilježenom brzinom kroz globalizaciju, digitalnu revoluciju, klimatske i demografske promjene. Ako ne želimo da europske integracije postanu reverzibilan proces, te promjene koje kristaliziraju socijalne, ekonomske i teritorijalne nejednakosti moraju biti praćene, oblikovane i regulirane združenim naporima svih razina vlasti, posebice stoga što se jedna trećina javnih troškova i više od polovice javnih investicija provode na subnacionalnoj razini", kaže se u deklaraciji.

Sudionici summita pozivaju čelnike EU-a da čim prije postignu dogovor o ambicioznom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje nakon 2020. godine kako bi omogućili gradovima i regijama da potiču socijalnu uključivost, smanje emisije stakleničkih plinova i napreduju u ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva.

Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog odbora regija koji je organizator summita, izjavio je da "sve razine vlasti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za Europu kako bi ona postala vidljivija, učinkovitija, demokratskija i bliža svojim građanima".

"Vođeni temeljnim vrijednostima EU-a - kohezijom, jedinstvom i solidarnošću - treba nam novi ugovor koji će ovlastiti razinu vlasti kojoj se najviše vjeruje - milijunu lokalnih i regionalnih čelnika - da budu pokretač promjene u EU-u. To također znači opremiti ih s dovoljno financijskih sredstava i dati im veće ovlasti u sustavu odlučivanja u EU-u", rekao je Karl Heinz Lambertz.

Europski odbor regija zatražio je veći sedmogodišnji proračun za razdoblje 2021-2027 i izdvajanje od 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka umjesto sadašnjih jedan posto. Odbor također traži da kohezijska politika ostane glavni stup buduće EU.

"Moramo braniti kohezijsku politiku jer znamo da nema Unije bez stvarne kohezije", rekao je Lambertz.

Iz Hrvatske su na summitu sudjelovali članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, koje čini predsjednik hrvatskog izaslanstva u Odboru regija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, istarski župan Valter Flego, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Na raspravu o budućosti Europe pozvano je bilo 100 mladih lokalnih i regionalnih političara, koji su imali prigodu izraziti svoja mišljenja o budućnosti Europe. Među njima i troje sudionika iz Hrvatske: bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, članica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Agata Cvitić i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić.

Riječki gradonačelnik Obersnel izjavio je novinarima da bi za Hrvatsku, ali i druge siromašnije članice, "bilo pogubno" ako bi prošao prijedlog Komisije da se smanje sredstva za kohezijsku politiku i poveća nacionalna participacija u sufinanciranju projekata s 15 na 30 posto te smanji razdoblje za provedbu projekata s tri na dvije godine.

"To bi bilo pogubno za Hrvatsku, ali i za neke druge zemlje. Nadam se da će prevladati prijedlog Odbora regija da se povećaju kohezijska sredstva", rekao je Obersnel.

Danijel Marušić ističe da je važnost ovoga summita u tome što omogućava da se čuje glas "lokalnih i regionalnih uprava jer se većina projekata, financiranih europskim sredstvima, odvija upravo na toj razini".

"Povjerenje građana je čak veće u lokalnu samoupravu nego na nacionalnoj i europskoj razini. Aktivna supsidijarnost znači da treba što više odlučivati na lokalnoj razini", rekao je Marušić.

Ivo Radonić, mladi zamjenik načelnika općine Konavle, ističe potrebu za što većim uključivanjem mladih u proces odlučivanja. "To sada nije slučaj u dovoljnoj mjeri jer mladi nisu dovoljno zainteresirani i jer Europsku uniju vide kao nešto daleko, što nema veze s njima. Stoga treba pojačati komunikaciju od dna prema vrhu", kaže Radonić.