TKO BJEŽI OD POLAGANJA RAČUNA

Razotkrivanje izbornih kandidata na TV sučeljavanjima

14.05.2013 u 07:31

Bionic
Reading

Upražnjeno mjesto na sučeljavanjima koja je RTL organizirao u velikim hrvatskim gradovima ostalo je, nakon Zadra, i u Splitu, ali i u Zagrebu. Kad na suočavanje s protukandidatima i pred lice javnosti nije došao Božidar Kalmeta, zašto bi to učinili Željko Kerum ili Milan Bandić? Prvi se, doduše, ispričao, drugi je napravio scenu nedaleko od lokacije na kojoj je RTL-ova ekipa snimala sučeljavanje, a treći se nije ni oglasio. O toj i takvoj političkoj (ne)kulturi, ali i tome kako su doživjeli kandidate na sučeljavanju za tportal govore RTL-ove reporterke i reporteri

I bez Milana Bandića, aktualnoga gradonačelnika Zagreba koji bi to želio ostati i u iduće četiri godine, troje je kandidata za čelnu poziciju hrvatske metropole 'dobro promiješalo karte', iznijelo neke svoje planove, obećavalo ili manje obećavalo. I za kandidata koalicije koju predvodi SDP, Rajka Ostojića, i za kandidatkinju HDZ-ove koalicije, Margaretu Mađerić, RTL-ova reporterka Nataša Božić primjećuje kako 'imaju razrađene projekte' za glavne gradske probleme, no i da puno obećavaju. Za Vladimira Ferdeljija, pak, kaže kako je u obećanjima bio 'dosta suzdržan' te dodaje da 'nije išao đonom na političke protivnike'.

'Čini mi se da postoji određena nervoza kod SDP-ovog kandidata Ostojića jer sam primijetila da je na većinu odgovora u sučeljavanju dosta napadački išao prema Ferdeljiju. Kao da u SDP-u više nisu sigurni ni u ulazak u drugi krug, pa se kod Ostojića vidjelo opredjeljenje da ide protiv čovjeka koji mu može onemogućiti ulazak u drugi krug', kaže Nataša Božić.

Za Mađerić navodi kako je 'upućena u teme o kojima govori jer se godinama bavi isključivo gradskom problematikom', no čini joj se da je 'njezina kampanja ulog u daljnju političku karijeru jer i ona i HDZ vjerojatno ne računaju ozbiljno s uspjehom na lokalnim izborima'.

Nije je iznenadilo što Milan Bandić nije došao pred kamere te podsjeća kako mu nije prvi put da izbjegava sučeljavanja. 'Samo, ovaj put ima debelih razloga da to čini jer je Zagreb u teškom stanju i Bandić može voditi kampanju samo ako ga u kampanji nitko ništa ne pita. Vodi svoju kampanju jednostrano i u doticaju s građanima, a kroz 13 godina vjerojatno je stisnuo ruku svakom svom potencijalnom biraču i bio u prilici učiniti uslugu svakom od birača koje planira pridobiti na ovim izborima', smatra Božić.

'Bandić i Kerum vode kampanju kako im odgovara'

Činjenicu da se ključni akteri lokalne političke scene ni u Zadru, ni u Splitu, ni u Zagrebu nisu odazvali pozivu na predizborno sučeljavanje na RTL-u Nataša Božić objašnjava 'izbjegavanjem polaganja računa javnosti'. 'Očito je da je u hrvatskoj političkoj kulturi, a posebno lokalnim šefovima, normalno da nakon četiri godine ne moraju polagati račune za ono što su napravili do sada. Vode kampanje kako njima odgovara – Kerum tako što radi od sebe cirkusanta i misli, ako mu je upalilo prvi put, da će i drugi put, dok Bandić to radi sa svojom starom mantrom da se isključivo susreće s građanima. To je u svakoj normalnoj zemlji nedopustivo', ukazuje Božić.

Po njoj, nevjerojatno je da se ljudi koji vode dva najveća grada ne žele pred javnosti suočiti s pitanjima koja propituju njihov dosadašnji rad jer su izbori jedini trenutak kad građani mogu nekoga direktno nagraditi ili kazniti svojim glasom. 'Sve je to moguće samo ako su građani dobro informirani o onome što je netko radio. Ako građani nemaju pravu informaciju, a Bandić i Kerum im takvu informaciju uskraćuju, onda se izbori pretvaraju u farsu, što ima za posljedicu veliku apatiju birača i odbijanje da izađu na izbore', konstatira Nataša Božić.

Na izbjegavanje polaganja računa široj javnosti nedolaskom na sučeljavanje odlučio se i Bandićev splitski kolega Željko Kerum, pa je i njegova stolica nasuprot RTL-ove reporterke Damire Gregoret, a uz druge kandidate, ostala prazna. Doduše, nedaleko od mjesta snimanja priredio je svoj šou.

'Kerum misli da tako dobiva izborne poene, a nije svjestan da sebi radi problem. Svojom insceniranom predstavom, umjesto sjedanjem za stol s protukandidatima, sebi je dao autogol. Ne mislim da bi mi bio težak sugovornik, nego mu je naprosto teško suočiti se s protukandidatima i javnosti jer se boji pitanja koja bi mu se mogla postaviti. Očito je i da Kerum programa nema. Sve temelji na tome da svojim cirkusom pridobije birače, no sad je u lošijoj poziciji nego prije četiri godine', konstatira Damira Gregoret.

Među njezinim sugovornicima, podsjeća, 'nije bilo disonantnih tonova niti su se svađali oko krucijalnih stvari jer se u nijansama razlikuju kad su projekti u pitanju', no stara je priča isplivala – dolazak na skorašnji gay pride. Imali su različito stajalište, a samo je kandidat SDP-ove koalicije Ivo Baldasar rekao kako s tim nema problema te da će doći i sudjelovati u povorci.

'I građani su nam prilazili, a većina je komentirala Kerumov šou. Poslije su sa zanimanjem slušali ono što su ostali kandidati pričali', navodi Gregoret.

I u Zadru građani su s punom pozornošću pratili rad RTL-ove ekipe, a najviše ih je zanimalo zašto među kandidate nije došao i HDZ-ov 'jaki igrač' Božidar Kalmeta. Reporterka Amela Čilić navodi kako je Kalmeta, umjesto dolaska, poslao službenu ispriku u kojoj je naveo kako 'ne može doći zbog ranije dogovorenih obaveza'.


Nije došao, iako pozvan, ni još jedan zanimljiv kandidat – nezavisni Reno Sinovčić, odgovorivši kako bi radije na sučeljavanje u izravnom prijenosu. Došli su nestranački kandidat široke SDP-ove koalicije Ivo Bilić i nezavisni Marko Pupić – Bakrač kojeg podupire Akcija mladih.

'Dvojica kandidata, osim što su zajedno s nama imala problema s velikom vrućinom, pokazala su poprilično slične stavove oko nekih važnih projekata poput terminala Gaženica, pa su obojica protiv ili se ne slažu s izgradnjom poslovne zone Crno jer misle da je Potemkinovo selo HDZ-a. Jedino oko čega se ne slažu jest političko kadroviranje u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama', primjećuje Čilić.

Političku kulturu za primjer svojim kolegama u Splitu i Zagrebu ipak je pokazao gradonačelnik Osijeka, Krešimir Bubalo. Bez obzira na razlike u pogledima na razvoj i smjer kojim treba ići grad na Dravi, spremno je sjeo za isti stol s trojicom od ukupno sedam protukandidata.

Reporteru Hrvoju Krešiću, osim naknadnih plikova zbog brojnih komaraca, zapravo je bilo vrlo ugodno, kako priznaje, razgovarati s četvoricom kandidata za čelnog čovjeka Osijeka. 'Slavonska metropola danas ima dvostruko više kandidata za gradonačelnika nego na prošlim izborima, pa sam i primijetio kako aktualni gradonačelnik ili jako dobro ili jako loše radi svoj posao, čim je potražnja za to radno mjesto tolika. Ipak, da su me svojom pričom uspjeli 'izvrnuti iz cipela', dobro bih se zamislio radim li dobro svoj posao', kaže Krešić uz priznanje da su, na kraju, 'neki ostavili bolji, a neki lošiji dojam'.

Tko je kakav dojam ostavio, odnosno 'prodao priču' ili pokazao da mu se doista treba vjerovati, ne samo u ta četiri grada, nego i u ostalim sredinama, znat će se već u nedjelju. Potražnja za radnim mjestima gradonačelnika, općinskih načelnika, župana i njihovih zamjenika doista je velika, a ako se bar malo potrude, kad i ako budu izabrani, imat će siguran posao najmanje do svibnja 2017. godine.