GRADONAČELNIK POREČA

'Razmišljamo i o tužbi zbog narušavanja turističkog imidža'

25.07.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Obitelj Rolleman žurno je napustila Hrvatsku, a u Poreču nastoje popraviti štetu koju je nasilni čin konobara Bijelog sna nanio turističkom ugledu grada. Račun boravka u rovinjskoj Valalti Rollemani su platili sami, no u Poreču se nadaju da će prihvatiti ispriku i dogodine provesti odmor u Poreču. Gradonačelnik Štifanić najavljuje i mogućnost tužbe protiv nasilnog ugostitelja zbog narušavanja turističkog imidža Poreča

Da se slični incidenti više ne ponove, krenulo se u izmjene akata kojima se reguliraju dodjele javnih gradskih površina pa tako i ugostiteljskih terasa. Naime, gradonačelnik se našao u škripcu jer se terasa Bijelom snu ne može oduzeti bez izmjene postojećeg Pravilnika o korištenju javnih površina, a ni nove odredbe ne mogu se retroaktivno primijeniti.

'Grad će poduzeti sve da se razmotri mogućnost da se terasa barem na neko vrijeme oduzme ugostiteljskom objektu, a razmišljamo i o tužbi zbog narušavanja turističkog imidža našega grada. Drago mi je da su se među prvima reakcijom javili pripadnici albanske nacionalne manjine i ugostitelji koji su osudili taj čin pojedinca koji ne treba vezati uz određenu nacionalnu manjina. Trebamo živjeti zajedno, a ne jedni pored drugih', kazao je Štifanić na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Ujedno, ponukani nemilim događajem koji se Michaelu Rollemanu dogodio u srcu starogradske jezgre Poreča, direktor turističkog ureda Nenad Velenik uputio je poziv u ime gradonačelnika, svoje osobno te u ime porečkog Turističkog vijeća Rollemanima pismo u kojem ih pozivaju na besplatno sedmodnevno ljetovanje, u terminu i objektu koji požele.

'Grad Poreč oduvijek je slovio kao multikulturalni turistički centar, a ovdje je turizam tradicija već više od 50 godina. Stalo nam je da gosti budu zadovoljni te da se s pozitivnim iskustvom vrate svojim domovima. Najoštrije osuđujemo incident te smatramo kako takvom ponašanju u našoj pitomoj sredini nije mjesto i poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bi počinitelj bio adekvatno sankcioniran. Nadamo se da to neće utjecati na Vaš sud prilikom izbora destinacije za ljetovanje u 2015. godini', stoji u pismu direktora TZ-a Poreča u kojem se obitelj Rolleman, uz izraze žaljenja i želje za brzim oporavkom, poziva da izabere besplatan sedmodnevni termin ljetovanja.

Priveden i mlađi Bilali

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem fizičkog napada i teškog ozljeđivanja nizozemskog gosta Michela Rollemana na terasi pizzerije Bijeli san u starom dijelu Poreča, policija je utvrdila kako je u počinjenju kaznenog djela sudjelovao i 19-godišnjak iz Poreča. 'Utvrđeno je da je 19-godišnjak, mlađi brat već prijavljenog Hajdina Bilalija u nedjelju u Poreču, fizički napao Nizozemca, koji je pritom teško ozlijeđen.