REJTING UOČI IZBORA

Razlika između vodeća dva kandidata se smanjila, ako uđe u drugi krug Škoro pobjeđuje

19.12.2019 u 19:13

Bionic
Reading

Tri dana prije predsjedničkih izbora u središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su najnoviji rezultate HRejtinga o tome kako stoje predsjednički kandidati, te tko ima najveće šanse za pobjedu

Kako dva dana prije kraja kampanje stoji 11 predsjedničkih kandidata?

Da je prvi krug izbora održan prije debate o kojoj već dva dana svi pričaju, dvoje kandidata koji bi se sad već pripremali za 2. krug su Kolinda Grabar Kitarović s 28,3% osvojenih glasova i Zoran Milanović koji ima 26,6%. Razlika među njima je samo 1,7 postotnih poena, s tim da je u odnosu na prošli mjesec HDZ-ova kandidatkinja pala (-0,66%), a SDP-ov kandidat nešto rastao (0,20%).

Najviše je u odnosu na studeni rastao trećeplasirani Miroslav Škoro koji je sad na 20,7%. Ali za dvoje kandidata koji prema HRejtingu ulaze u drugi krug zaostaje šest, odnosno 7,6% za prvoplasiranom tako da i kad bi Škoro, što je nevjerojatno, dobio sve neodlučne (5,9%), trenutačni poredak ne bi mogao promijeniti.

Nakon prošlomjesečnog "bljeska" Mislav Kolakušić se vratio na razinu prijašnjih istraživanja. S padom od blizu 5% (4,55%) opet je na oko 7% (7,6%). Redoslijed preostalih sedam predsjedničkih kandidata izgleda ovako. Iznad dva posto su: Ivan Pernar (2,8%), Dejan Kovač (2,6%) i Dalija Orešković (2,4%). Ispod dva posto su: Dario Juričan (1,5%), Katarina Peović (0,9%), Anto Đapić (0,4%) i Nedjeljko Babić (0,4%).

Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića u drugom krugu?

Prema HRejtingu provedenom prije HTV-ove debate, stara bi predsjednica bila i nova predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović u 2. krugu osvaja točno 49, a Zoran Milanović 46,9%. Neodlučnih birača je malo - svega 4% (4,1%), ali je dvostruko manja i razlika između dvoje rivala (2,1%), pa bi neodlučni ovdje mogli utjecati na konačni rezultat.

Ako uđe u drugi krug Škoro pobjeđuje

Iako anketa jasno pokazuje da su u drugom krugu predsjednički kandidati dviju najjačih stranaka, agencija Promocijaplus je ispitala što bi bilo kad bi u završnu bitku kojim slučajem ipak ušao Miroslav Škoro. Rezultati Promocijeplus pokazuju da bi u oba slučaja Škoro pobijedio. Kolindu Grabar Kitarović s 3,6 posto glasova više (Škoro 48,7%, Grabar-Kitarović 45,1%), a Zorana Milanovića s 5,6 posto (Škoro 50,2%, Milanović 44,6%).

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Agencija Promocija plus anketu je za HRT provela od 13. do 17. prosinca, što znači da njome nije obuhvaćeno sučeljavanje 11 kandidata na HTV-u. I ovoga puta uzorak je čak 1400 ispitanika, a provedena je prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška samo plus/minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.