HRVATSKA PREDSJEDNICA U TURSKOJ

Erdogan: BiH možemo pomoći, ali ne možemo davati direktive

09.01.2018 u 18:13

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u jednodnevnom radnom posjetu Republici Turskoj gdje je u utorak održala radni sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan se složio da BiH treba pomoći, ali se ne može naređivati što i kako. Promjena izbornog zakona u BiH i položaj Hrvata u toj zemlji je tema koja je bila najavljena kao jedna od glavnih sastanka u utorak

Turski predsjednik je na konferenciji za novinare kazao da je Hrvatska, u svojoj regiji, za Tursku vrlo važna zemlja.

Povezivanjem unutar Europske unije postoje zajednički ciljevima kojima svi težimo, a odnose se na naše bilateralne i gospodarske odnose, kazao je Erdogan. Poručio je da uspješnu suradnju imamo i u energetskom sektoru i da se svi problemi njihovih tvrtki nastoje riješiti na terenu, pa je tako i u Hrvatskoj. Kazao je i da su ponosni na ulaganja u Hrvatskoj, a malo se našalio čak spomenuvši i transfer Domagoja Vide u Bešiktaš.

'Na kraju 2017. napravili smo dobar uvozni posao iz Hrvatske. Bešiktaš je doveo Vidu, sjajnog igrača, a to je i važan izvozni proizvod za Hrvatsku.'

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je sastanak s hrvatskom predsjednicom bio vrlo plodan. Pohvalio je i međusobnu vojnu suradnju. Erdogan je otkrio i da su tijekom sastanka prošli regionalne i svjetske odnose, a spomenuo je i glasovanje u Ujedinjenim narodima o statusu Jeruzalema gdje je Hrvatska podržala SAD i bila na suprotnoj strani od islamskog svijeta kojem pripada i Turska, kao i borbu protiv terorizma gdje smo na istom geopolitičkom prostoru.

Što se tiče BiH kazao je da su dvije zemlje usmjerene na razvoj društvenih i drugih odnosa u toj zemlji. Radit će se konzalting koji će se unaprijediti idućih mjeseci po tom pitanje, kazao je Erdogan, dodavši da će se različita ministarstva sastati po tom pitanju. Kazao je da je ovaj sastanak dao novi vjetar u leđa međusobnim odnosima kao i odnosima u regiji koju dijelimo.

  • +2
Sastanak Grabar Kitarović s Erdoganom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović je kazala da dvije zemlje imaju izvrsne odnose bez otvorenih pitanja, a uvijek je moguće poboljšanje posebno u gospodarskoj suradnju. Pozvala je turske turiste da u što većem broju dođu u Hrvatsku.

Zahvalila se Erdoganu što je svjestan potrebe da obje zemlje nastave biti promotori procesa u Bosni i Hercegovini. Izrazila je potrebu promjene izbornog zakona u toj zemlji kao i nužnost da se postigne ravnopravnost sva tri naroda u toj zemlji.

Odgovarajući na pitanja novinara oko izbornog zakona u BiH Erdogan je kazao da je trenutno stanje u BiH vezano uz Daytonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma i to je njihovo unutrašnje pitanje. 'Mi možemo pomoći, ali bez direktiva ovako ili onako trebate raditi', poručio je turski predsjednik

  • +39
Posjet turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL