RASPRAVA U SABORU

HDZ i SDP se složili oko Milanovićevih dnevnica: Neka institucije rade svoj posao

08.02.2017 u 20:27

Bionic
Reading

Sabor je današnje zasjedanje započeao glasanjem o dosad raspravljenim točkama, s obzirom da glasovanja nije bilo dva tjedna. Nakon što su odradili taj dio, klubovi su ponovno zatražili tradicionalne jutarnje stanke

Prošli tjedan pokrenut je postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića, podsjetio je nakon stanki Goran Aleksić iz Snage. Postupak je pokrenuti jer je Unicredito banka na svojim konferencijama platila put i smještaj Vujčiću.

'Radi se o konferenciji privatne korporacije, banke i to vlasnice Zagrebačke bane prema kojoj HNB ima ovlast supervizije i nadzora', rekao je Aleksić.

Što se tiče nadzora i supervizije, to je test na kojem je HNB pao u zadnjih 10 godina. Podsjetio je pritom na stav HNB-a oko kamatnih stopa. 'Želim da HNB konačno počne raditi svoj posao i kroz superviziju i nadzor zaustavi promjene kamatnih stopa', kazao je Aleksić.

Goran Aleksić iz Snage zatražio je stanku kako bi progovorio o optužbama protiv guvernera Borisa Vujčića, HSU-ov Silvano Hrelja kako bi govorio o stanju siromaštva u Hrvatskoj, a Mostov Tomislav Panenić o gospodarskoj situaciji.

HDZ-ov Jasen Mesić tražio je pak stanku kako bi govorio o spornim putnim troškovima u vrijeme Milanovićeve Vlade, govoreći o spornim putnim troškovima u vrijeme Milanovićeve Vlade.

'Nismo došli ovdje prozivati na kolektivnu odgovornost, onako kako su nas neki od kolega znali nazvati dijelom zločinačke organizacije, poštivat ćemo odluke instuticija', rekao je Mesić.

Međutim, problem je, dodao je, što su u HDZ-u zbog netransparentnosti Milanovićeve Vlade upozoravali prije. 'Problem je što se naše apele vezane uz netransparetno trošenje kartica sustavno ignoriralo. Možemo evocirati uspomene da smo u ožujku 2014. postavli pitanje tko koristi službene kartice u Vladi Zorana Milanovića. Odgovor nismo dobili više od godinu dana. To pitanje smo pitali i Milanovića na aktualnom prijepodnevu, koji je nonšalantno odbacio naše pitanje', kazao je Mesić.

Tada je Vlada naknadno odgovorila pismeno, podsjetio je. 'Tko može vjerovati u ovakve brojke nakon ove situacije', rekao je Mesić.

Apelu da se što se što prije utvrdi o čemu se radi, pridružio se i SDP-ov Arsen Bauk. 'Vrlo sam siguran da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Također činjenica je da je iz nalaza revizije razvidno da su za slučaj znali svi, osim oni koji se najčešće spominju. Znala je revizija, znao je DORH, znala je vlada Tihomira Oreškovića jer su dali očitovanje bez da su pitali one koji se spominju. U SDP-u smo jasno rekli da ne mislimo da iza toga stoji Plenkovićeva vlada. Naravno, naši će suparnici to iskoristiti da nas iskritiziraju, mi bi na njihovom mjestu to napravili i žešće', kazao je Bauk.

'Bilo bi dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao. Da DORH što prije završi ovu priču i da se ljude koji se naješće spominje ne izlaže nepotrebnom medijskom pritisku i presumciji krivnje', poručio je Bauk.

Goran Aleksić iz Snage zatražio je stanku kako bi progovorio o optužbama protiv guvernera Borisa Vujčića, HSU-ov Silvano Hrelja kako bi govorio o stanju siromaštva u Hrvatskoj, a Mostov Tomislav Panenić o gospodarskoj situaciji u Vukovaru.

HDZ-ov Jasen Mesić tražio je pak stanku kako bi govorio o spornim putnim troškovima u vrijeme Milanovićeve Vlade, a na istu temu javio se i Arsen Bauk.

Prije stanki zastupnici su odradili i glasovanje, a među ostalim odbili su skidanje imuniteta za Božu Petrova i Miru Bulja, protiv kojih je postupak za klevetu želio pokrenuti Tomislav Karamarko.