MINISTARSTVO KULTURE

'Ravnateljica Lemić potpisala je dvije dopusnice Pismohrani'

13.07.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture reagiralo je na tvrdnje Vlatke Lemić, ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva, koja je u razgovoru za tportal kazala kako je pod pritiskom tog ministarstva morala omogućiti privatnoj tvrtki Pismohrana servis skladištenja državne dokumentacije

'Ministarstvo kulture nikada nije nikome sugeriralo niti bilo koga prisiljavalo da potpisuje dopusnice za rad privatnih spremišta za registraturno i arhivsko gradivo koje se čuva izvan arhiva. To je praksa koju je provodio Hrvatski državni arhiv, a što je nastavila i gđa Lemić u svom mandatu potpisavši dvije dopusnice, između ostaloga, upravo Pismohrani servis d.o.o. produljivši im rad do 2016. godine. Također, iako je poslan upit od HDA Ministarstvu na temu dopusnica, ovaj se problem počeo sustavno rješavati upravo na inicijativu Ministarstva, svjesni da je trenutačna situacija kao takva neodrživa.

Još 2014. Ministarstvo kulture iznijelo je stajalište da izdavanje dopusnica nema temelja u javnim ovlastima HDA koje bi proizlazile iz Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i pokrenulo postupak rješavanja problema smještaja gradiva s obzirom na to da arhivi nemaju dovoljno prostora za smještaj gradiva svih imatelja i stvaratelja. Pravo je pitanje koje se postavlja kako netko tko radi toliko godina u sustavu HDA nije uzeo za pravo sebi da upozori sve na neodrživost sustava državnih arhiva diljem RH? Kako netko tko tako žarko želi riješiti problem do sada nije niti u jednom trenutku sazvao ljude s terena i o tome direktno s njima razgovarao? Jer činjenica je jedna, ovo je Ministarstvo na tu temu sazvalo ravnatelje područnih državnih arhiva iz cijele Hrvatske, ovo je Ministarstvo pokrenulo sve relevantne postupke u rješavanju ovog problema, ovo je Ministarstvo u pokrenulo izmjene svih Pravilnika kojima se u konačnici cjelokupna situacija zaista i rješava.

Sada u stanje u poslovanju kako HDA tako i svih ostalih područnih arhiva, ali i imatelja i stvaratelja arhivskog i registraturnog gradiva 1. kategorije za koje treba naći prijelazno rješenje. Već desetljećima se ne rješava problem nagomilavanja takvog gradiva; postojala je nekonzistentnost u arhiviranju te građe zbog čega smo se našli u situaciji da kada bi sutra krenuli u zbrinjavanje sve građe koja je u ovom trenutku nužno zbrinuti, to ne može napraviti jer ne postoji dovoljno prostora. Do sada ni sama gđa Lemić nije znala koliko ima ili nema prostora, ali upravo zahvaljujući inicijativi Ministarstva te nalogu ministra Šipuša, prikupili su se podaci s terena prema kojima je evidentno da se rješenje ne može i neće moći izvesti preko noći.

Nadalje, prema Pravilniku o čuvanju i zaštiti arhivskog gradiva iz 2007., uvjete za pohranu kod trećih osoba utvrđivao je HDA, čime je prekoračio svoje javne ovlasti dopuštajući privatnih fizičkim i pravnim osobama da obavljaju poslove arhivske službe, a ovlašten je samo za utvrđivanje prostornih uvjeta. Štoviše, HDA je primjenjivao svoja interna pravila kojima je utvrđivao standarde i uvjete mimo važećih propisa. Nije se stalo samo na tome već su se naplaćivale te iste dopusnice, edukacije zaposlenika, tražili uvjeti koje nemaju niti sami područni državni arhivi. Tako je HDA prikupio značajna sredstva i od tih istih trećih osoba, a prema izjavama nekih od njih, riječ je o iznosima i preko 100.000 kuna po osobi', stoji u priopćenju koje su nam poslali iz Ministarstva kulture nakon što smo objavili tekst 'Prijete mi da će me uništiti jer sam zaustavila razbacivanje 50 milijuna kuna'