prvi zaraženi u hrvatskoj

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti obratila se javnosti: Nema novih oboljelih, 14 osoba je u izolaciji, nalazi navečer

25.02.2020 u 16:08

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić nakon prvog potvrđenog slučaja oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj obratila se javnosti. Novih zaraženih nema, a za 14 osoba koje su u izolaciji u Rijeci i Zagrebu, čekaju se rezultati testiranja

Za devetero radnika iz Rijeke koji su bili na radu u Italiji još nisu stigli rezultati. Oni se očekuju navečer. Nije mogla iznijeti osobne podatke o zaraženom, epidemilozi su uzeli sve podatke i u identifikaciji su kontakata koje je imao.

Potvrdila je da je u Hrvatskoj 132 izolacijska kreveta. 'Mi ćemo one koji su negativni, otpuštati. Radimo dodatnih mjesta za svaki slučaj. Izolacija znači da ima svoj sanitarni čvor, dobiva liječenje, hranu, ništa posebno kao svaki drugi bolesnik samo ne može izaći van niti itko može njemu. On dobiva terapiju i sve što treba. Nema ništa neoubičajeno ili iznimno niti zabrinjavajuće za pacijenta. Većina infekcija su sa blagim simptomima, ljudi se oporave nakon nekoliko dana, budu dobro. Rizični su oni u starijoj životnoj dobi, koji imaju neke bolesti....Svi ostali ako se zaraze, očekujemo blage oblike kao kod gripe', istaknula je.

  • +11
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ovaj pacijent nije jedini u izolaciji, pet je osoba je u izolaciji, dakle pet pacijenata i za njih se nalazi očekuju. 'Ti pacijenti nisu bili u kontaktu ranije s prvim zaraženim', napomenula je.

To je ukupno 14 zajedno s devet radnika koji su u izolaciji u Rijeci.

Jedina napomena za građane je da ne budu u kontakstu s osobama koje su bile u rizičnom području.

Muškarac koji je zaražen nije bio u čekaonici.

  • +3
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u kojoj se nalazi pacijent zaražen koronavirusom Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Mlađi muškarac smješten je u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Riječ je o zaposleniku kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Iz te je kompanije potvrđeno je da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik te tvrtke. On je u srijedu 19. veljače 2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu, točnije na nogometnoj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije. Iz Italije se vratio 21. veljače, kako je službeno rečeno na presici Nacionalnog stožera Civilne zaštite zbog koronavirusa.

U petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema informacijama koje je dobio Ericsson Nikola Tesla od njegove obitelji, u nedjelju 23. veljače 2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa. U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za ovakve krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama, priopćili su iz Ericsson Nikole Tesle.

U međuvremenu, kada se doznalo da zaposlenik ima koronavirus, u tvrtki je zavladala panika i svi su zaposlenici otišli kućama umjesto da pričekaju dolazak nadležne službe.