UHIĆENJE ZASTUPNIKA

Ratni zločini u Cavtatu u centru crnogorskih političkih obračuna

04.12.2018 u 16:40

Bionic
Reading

U Crnoj Gori nastavljaju se žestoki politički obračuni. U posljednjem u nizu potresa uhićen je oporbeni parlamentarni zastupnik Nebojša Medojević, bez obzira na to što bi ga trebao štititi zastupnički imunitet

Nebojša Medojević, jedan od vođa pretežno prosrpske koalicije stranaka okupljene pod imenom Demokratski front te predsjednik Pokreta za promjene (PzP), kažnjen je s dva mjeseca zatvora jer je odbio svjedočiti u predmetu koji je formiran povodom njegovih ranijih izjava da je glavni crnogorski specijalni tužitelj Milivoje Katnić sudjelovao u ratnom zločinu tijekom agresije Crne Gore i Srbije na Hrvatsku početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Medojević je optužio Katnića za umiješanost u zločine koji su se dogodili na području Cavtata tijekom 1991. i 1992. godine, ali nije šire elaborirao njegovu ulogu. Upravo zato što nije i ne želi razložiti optužbe kažnjen je zatvorskom kaznom. U prvom navratu crnogorsko pravosuđe kaznilo ga je novčano.

Zatvor će trajati sve dok Medojević ne pristane svjedočiti ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno, odnosno dok se kazneni postupak ne završi, najduže dva mjeseca od dana lišavanja slobode.

Tu kaznu Medojević može izdržati tek nakon što mu istekne ona zbog koje se nalazi u zatvoru. Uhićen je u noći između četvrtka i petka jer je odbio svjedočiti u predmetima Specijalnog državnog tužiteljstva povodom izjave da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša platio Katniću 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u postupku zbog zloupotrebe službenog položaja. Jedan od odvjetnika uhićenog zastupnika za crnogorske medije je izjavio da je Medojević kazao kako mu je informacije o navodnom mitu dostavio agent tajne službe čije ime ne zna.

Inače, Crna Gora žestoko je podijeljena na dva politička bloka.

Uhićen Nebojša Medojević Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Vladajući, čiju jezgru čini Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mile Đukanovića, i oporbeni Demokratski front, čiju jezgru tvore pretežno prosrpske stranke koje se negativno odnose prema crnogorskoj državnosti. U centru političkih spletki našao se specijalni tužitelj Katnić jer vodi istragu o pokušaju državnog udara u Podgorici 16. listopada 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora. U opsežnoj istrazi koju provodi Katnić trag prema nalogodavcima vodi do samog Kremlja. Plan je bio da se u izbornoj noći izazovu neredi, zauzme crnogorska skupština i ubije dugogodišnjeg crnogorskog vlastodršca Milu Ðukanovića te dovede na vlast oporbeni, prosrpski savez Demokratski front (DF). Rusija je, naime, nezadovoljna Đukanovićem jer se udaljio iz njene orbite i uveo zemlju u NATO.

  • +8
Milo Đukanović Izvor: Pixsell / Autor: Profimedia

Crnogorska država oštro je reagirala i od tada vodeći ljudi Demokratskog fronta imaju problema s organima gonjenja, a Andrija Mandić i Milan Knežević sumnjiče se da su bili članovi kriminalne organizacije koju su osnovali ruski obavještajci Eduard Širokov i Vladimir Popov s ciljem obavljanja kaznenog djela terorizma te da su prihvatili postupati po njihovim nalozima. Dva ruska i 13 srbijanskih državljana terete se za pokušaj terorističkog napada na sam dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u dosluhu s dijelom vodstva oporbenog crnogorskog Demokratskog fronta. Iz oporbe tvrde da nikakav pokušaj državnog udara nije postojao i da vlast sve izmišlja kako bi opravdala progon političkih neistomišljenika.

Tako zbog odbijanja da kaže koji je sudac tražio 10.000 eura kako bi mu ukinuo presudu zbog napada na policajca 2015. dvomjesečna kazna zatvora prijeti i Kneževiću, a on se od petka nalazi u zgradi crnogorskog parlamenta kako bi izbjegao uhićenje. Čelnici DF-a najavili su da neće sudjelovati u radu parlamenta dok njihovi kolege ne budu oslobođeni. Pozvali su ostatak opozicije i predstavnike civilnog sektora da im se pridruže na prosvjedima. Veći dio prethodnih noći Knežević je spavao u prostorijama zastupničkog kluba, a njegovi stranačke kolege u Skupštini dežuraju u smjenama. S njima je i osiguranje čelnika DF-a. Istovremeno, Nebojša Medojević u zatvoru štrajka glađu već peti dan.