NEZADOVOLJSTVO RASTE

'Ratna zona': Brodosplit zauzeli zaštitari, sindikalci protjerani iz tvrtke!

14.03.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Radnik koji je navodno uputio prijetnju smrću novom vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku je najeksponiraniji škverski sindikalac Zvonko Šegvić, kojemu je zbog toga do daljnjega zabranjen ulaz u krug brodogradilišta! Nove gazde splitskog škvera pustile su u javnost informaciju o prijetnji, ali su preko službe za odnose s javnošću odbile otkrivati bilo kakve detalje 'u interesu istrage'. Nikakva istraga, međutim, ni tri dana nakon navodne prijetnje nije pokrenuta jer ni Debeljak ni Brodosplit nisu podnijeli prijavu policiji

Glavnom sindikalcu novi vlasnici zabranili su ulaz u škver, a slučajno ili ne istovremeno su dramatično povećali broj zaštitara u krugu tvrtke. 'Brodosplit izgleda kao ratna zona, na svim ulazima nalaze se zaštitari dovedeni mahom iz Osijeka i Slavonije. Nije počelo dobro, radnicima se šalju loše poruke i nezadovoljstvo se gomila. Strah me da ne završi u krivom smjeru', prenio nam je povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić.

U procesu prodaje Brodosplita Debeljakovom DIV-u često se nije slagao s kolegom Šegvićem iz Nezavisnog sindikata jer se zalagao za to da samoborskoj tvrtki treba dati priliku, no danas poziva da se u interesu mira hitno sjedne za stol.

'Ovo se ne smije događati! Predsjedniku Uprave Brodosplita Darku Pappi jasno smo kazali da škver nije opljačkan na izlazima koje su danas okupirali zaštitari, nego putem papira i olovaka, odnosno odluka bivših uprava i nadzornih odbora', kazao je Franić.

Sindikalac Zvonko Šegvić upravo je jutros doživio smrtni slučaj u užoj obitelji i nije bio spreman razgovarati o situaciji u Brodosplitu, ali je potvrdio da je dobio zabranu dolaska na posao.

'Ovo je hajka i dno dna, programirani proces', kazao nam je vidno potreseni Šegvić.

U splitskoj policiji za tportal su potvrdili da im u protekla tri dana iz Brodosplita nije pristigla nikakva prijava zbog prijetnji. 'Tek smo danas iz medija doznali da se nešto navodno dogodilo i poduzet ćemo sve mjere kako bismo utvrdili o čemu se točno radi', kazano nam je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. U samom Brodosplitu, pak, odbili su komentirati cijeli slučaj.

Zanimljivo je da je prošlog petka, na dan kada je imenovan predsjednikom uprave Brodogradilišta, kao prvi potez Debeljak odlučio odreći se višegodišnjih usluga škverske zaštitarske tvrtke Bonačić i posao dodijelio agenciji Klemm Security, u vlasništvu Josipa Klemma, predsjednika Udruge specijalne policije.