OD 1. SRPNJA

Rastu cijene struje tvrtkama koje nisu odabrale opskrbljivača

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2014 20:36
  • Objavljeno 23.06.2014 u 20:36
struja. utičnica

struja. utičnica

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Od 1. srpnja ove godine za sve kupce električne energije u kategoriji poduzetnika koji do tada nisu odabrali jednog od tržišnih opskrbljivača, odnosno i nakon tog datuma nastave koristiti uslugu zajamčene opskrbe HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS), računi za struju će u prosjeku porasti, ali iz HEP ODS-a demantiraju da će biti riječ o 'drastičnom' poskupljenju od 20 ili 50 posto, za koliko će se povećati neke od obračunskih stavki

Riječ je o oko 100 tisuća poduzetnika koji koriste javnu uslugu opskrbe električnom energijom, tzv. zajamčenu opskrbu - više od 83 tisuće poduzetnika koji do sada nisu odabrali jednog od tržišnim opskrbljivača (npr. HEP Opskrba, RWE Energija, GEN-I, itd.) te njih gotovo 16 tisuća koji su s odabranim tržišnim opskrbljivačem raskinuli ugovor, najčešće zbog neplaćanja računa.

Takvi kupci zakonom prelaze na uslugu zajamčene opskrbe, koju u Hrvatskoj, prema Zakonu o tržištu električnom energijom, pruža samo HEP ODS, iz kojeg ističu da se nove tarife ni na koji način ne odnose na kućanstva.


Naime, 1. srpnja na snagu stupaju nova metodologija za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom i odluka o iznosu tih tarifnih stavki koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Prema njima, neki od parametara za obračun cijene utrošene energije u prva dva mjeseca korištenja usluge zajamčene opskrbe rastu za 20 posto, a nakon toga i za 50 posto, a sve u cilju destimuliranja korištenja zajamčene opskrbe te prelaska na tržišnu opskrbu.

Iz HEP ODS-a ističu da cijena struje u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od one na tržištu jer oni svoje kupce niti trenutak njihovog prelaska na zajamčenu opskrbu ne biraju pa ne mogu niti unaprijed planirati količine električne energije za nabavku, odnosno energija se ponekad mora nabaviti i na dnevnoj bazi.

Kupce koji su trenutno na zajamčenoj opskrbi, njih stotinjak tisuća, u svibnju su izvijestili o ovim promjenama, no, kažu u HEP ODS-u, neki od tržišnih opskrbljivača te su kupce 'plašili' najavama o poskupljenju struje u zajamčenoj opskrbi za 20 ili 50 posto.

Izračuni HEP ODS-a pak govore da će taj rast u prosjeku biti znatno niži, rast će ovisiti o snazi i količini energije koju određeni poduzetnik troši, a moguće je pak da kod nekih cijene i padnu.

Po izračunima HEP ODS-a u odnosu na prosječnu tržišnu cijenu, cijene će u zajamčenoj opskrbi biti do 20-tak posto više.

Kako je riječ o promjenama naglašeno individualnog karaktera, takvi bi kupci, drže u HEP ODS-u, trebali uzeti svoj zadnji račun te količine iz računa pomnožiti s tarifnim stavkama koje vrijede do i nakon 1. srpnja te točno vidjeti utjecaj na svoje troškove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!