prikupili potpise

Rasprava o Mostovom prijedlogu proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u Saboru nakon Uskrsa

15.04.2019 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon Uskrsa kada se saborski zastupnici vrate u klupe na raspravi će se najvjerojatnije naći Mostov prijedlog proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Kako bi se o tome što prije raspravljalo Most, čiji je to i prijedlog, uspio je skupiti potpise 31 zastupnika

Most je zahtjev da se o tome što prije raspravlja predao u petak, a prema Poslovniku kada takav zahtjev bude predan, točka se mora naći u raspravi u roku od tjedan dana. Kako je u Saboru trenutno stanka u zasjedanju, Mostov Nikola Grmoja očekuje da se na raspravi nađe nakon Uskrsa.

Zahtjevu su, kazao je na press konferenciji u Saboru, osim zastupnika Mosta podržli i neki zastupnici SDP-a, Živog Zida, IDS-a, GLAS-a, HSS-a, Neovisnih za Hrvatsku, Snage, stranke Promijenimo Hrvatsku te neovisni Marin Škibola.

Grmoja je podsjetio kako je prijedlog za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Most predao u proceduru još prije 14 mjeseci, ali da ga predsjednik Sabora gordan jandroković nije želio staviti na raspravu.

'Tražimo proglašenje svih suverenih prava koje Hrvatska ima prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., a riječ je o prostoru površine oko 24 tisuće kilometara četvornih', kazao je Grmoja.

Podsjetio je kako je vlada poručila da od IGP nećemo imati koristi. 'To objašnjenje treba gledati u svijetlu odnosa HDZ-a i Pučana, odnosno Antonija Tajanija koji znamo kako razmišlja o Istri i Dalmaciji', kazao je Grmoja.