ZADNJI DAN ZA PRIJAVU

Raspored snaga po izbornim jedinicama: Tko udara na koga?

19.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

S kojim će igračima na listama stranke pokušati pridobiti na izborima? Pitanje je to o kojem se spekulira već mjesecima. Danas je zadnji dan za predaju lista za izbore Državnom izbornom povjerenstvu. Svi igrači bit će poznati sredinom tjedna kada sve liste objavi DIP službeno objavi liste stranaka za parlamentarne izbore 2015., no neke buduće bitke već su poznate

Nakon što DIP danas do ponoći zaprimi sve liste imat će rok od 48 sati da prihvati i objavi pravovaljane liste za svaku izbornu jedinicu te zbirne liste pravovaljanih kandidatura. Danom objave zbirnih lista izbornih jedinica počinje službena izborna promidžba koja će trajati do ponoći 6. studenog.

Neslužbena kampanja traje već tjednima, pa i mjesecima, no očekivati je da će se već od kraja ovog tjedna potencijalni saborski zastupnici razmisliti po svojim izbornim bazama te pokušati osigurati naklonost birača koja će im donijeti novi/stari posao za sljedeće četiri godine.

Čak četiri predsjednika stranke u 1. izbornoj jedinici

Premijer Zoran Milanović podršku za još jedan mandat tražit će u 1. izbornoj jedinici, gdje bi mu se trebao sučeliti aktualni potpredsjednik Sabora Željko Reiner kao prvi na listi HDZ-a u toj izbornoj jedinici. Ulazak uz Sabor u 1. izbornoj jedinici tražit će još i HNS-ova predsjednica Vesna Pusić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, ali i ministri pravosuđa i zdravlja Orsat Miljenić i Siniša Varga. S druge strane, Domoljubna koalicija suprotstavit će HDZ-ovog Davorina Mlakara kao drugog te, HSLS-ovog predsjednika Darinka Kosora je treći na listi te koalicije. Na listi te koalicije bit će i HDZ-ova Margareta Mađerić, te šef Kluba utemeljitelja Milan Kovač.

ORaH će u 1. izbornoj jedinici zastupati predsjednica stranke Mirela Holy, kao prva na listi, a za saborski mandat borit će se i Gordan Cmrečki, predsjednik Glavnog odbora OraH-a te glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević

Koaliciju neovisnih lista MOST u 1. izbornoj jedinici predvodit će bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet dok će listu koalicije Uspješna Hrvatska predvoditi predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović

Sraz aktualnih i bivših HSS-ovih snaga u 2. izbornoj jedinici

Iako se najavljivalo kako bi listu Domoljubne koalicije u 2. izbornoj jedinici trebao predvoditi Mladen Markač, on je, čini se, od toga u zadnjem trenutku ipak odustao. Listu će, odlučila je stranka u posljednji tren, predvoditi Miroslav Tuđman. S druge strane na listi koalicije Hrvatska raste suprotstavit će mu se predsjednik Sabora Josip Leko. Lijeva koalicija nada se i saborskom prolazu za ministra obrta Gordana Marasa, predsjednika bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedrana Babića, šeficu Foruma žena SDP-a Gordanu Sobol, dok ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš u Sabor može ući ako dobije dovoljno preferencijalnih glasova. Koalicija Hrvatska raste na listu u 2. izbornoj jedinici stavila je i predsjednika A-HSS-a Stanka Grčića, inače bivšeg dugogodišnjeg glavnog tajnika HSS-a.

Stoga će u toj izbornoj jedinici biti zanimljivo gledati i njegov sraz s aktualnim predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom kojeg je Domoljubna koalicija postavila na drugo mjesto svoje liste. Boje Domoljubne koalicije branit će i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić te međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

U ime ORaH-a prolazak u Sabor kao prvi na listi pokušat će izboriti njihov predsjednik Središnjeg programskog foruma Neven Voća, u ime koalicije Uspješna Hrvatska novinar Drago Pilsel, u ime Živog zida Ivan Pernar, a bit će zanimljivo vidjeti i koliko može sa svojom neovisnom listom može ostvariti bivši HSS-ovac i aktualni bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs

Može li Čačić kao šef Reformista preoteti HNS-ove birače?

Nakon što je izbačen iz HNS-a i osnovao Narodnu stranku - Reformiste, Radimir Čačić prvi put će kao prvi na koalicijskoj listi Uspješne Hrvatske u 3. izbornoj jedinici na izborima dobiti i dokaz popularnosti među biračima. Na listi te koalicije naći još jedna bivša HNS-ovka, Natalija Martinčević.

Planove će im pokušati pomrsiti prvi na listi koalicije Hrvatska raste, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a dodatne snage bit će potpredsjednici Sabora HNS-ov Milorad Batinić i SDP-ova Dragica Zgrebec, ali i dva župana - četvrti na listi, međimurski župan Matija Posavec i posljednji na listi, varaždinski župan Predrag Štromar.

Izborna jedinica u kojoj ankete predviđaju pobjedu lijeve opcije, na prošlim je izborima u Sabor ipak plasirala tri HDZ-ova zastupnika, među njima i Tomislava Karamarka. Ovaj put ulazak u Sabor pokušat će izboriti predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, šef međimurskog HDZ-a Darko Horvat, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak iHRAST-ov Ladislav Ilčić.

Nakon što se nedavno pridružio MOST-u na njihovoj listi u 3. izbornoj jedinici naći će se i ustavni stručnjak Robert Podolnjak, inače vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću. Kao prvi na listi ORaH-a mandat će pokušati izboriti konzultant Kristijan Mavrek. U ime Živog zida prolaz u Sabor u 3. izbornoj jedinici tražit će Vladimira Palfi.

Mogu li SDP i HDSSB u 4. izbornoj jedinici ponoviti uspjeh s prošlih izbora?

I SDP i HDSSB na prošlim su izborima u 4. izbornoj jedinici osvojili po pet mandata. Hoće li tako biti i ovaj put tek treba vidjeti, s obzirom da i HDZ izlazi na izbore s jakim snagama. HDSSB kao prvog na listu u ovoj izbornoj jedinici postavio je osnivača stranke Branimira Glavaša, na drugom mjestu je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, dok je treći Josip Salapić.

Listu koalicije Hrvatska raste ovaj put predvodi predsjednik osječko-baranjskog SDP-a, mladi Domagoj Hajduković, koji možda nije prepoznat na državnom nivou, no druga je priča na lokalnom nivou. Na listi ga slijede HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te potpredsjednik Laburista Jaroslav Pecnik kojeg javnost zna po novinskim komentarima i političkim analizama.

Njima bi se trebale suprotstaviti jake snage Domoljubne koalicije predvođene glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem. Na listi će se još naći mjesta za šefa osječko-baranjskog HDZ-a Ivana Anušića, Josipa Đakića, ali i predsjednika HSP AS-a Ivana Tepeša.

Listu ORaH-a predvodit će inženjer prometa Kazimir Cvrtila, a na listu Uspješne Hrvatske prvi će biti bivši ministar branitelja Ivica Pančić.

Je li slučaj 'ćirilica' zagarantirala pobjedu HDZ-a?

Nakon što je SDP izgubio vlast u Vukovaru, izbori 8. studenog pokazat će jesu li slučaj Sabo, peripetije s ćiriličnim pločama, pa i izbjeglička kriza utjecali i na podršku u cijeloj 5. izbornoj jedinici.

Domoljubna koalicija pokušat će osvojiti što više mandata s listom kojoj je na čelu vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, drugi je HDZ-ov Pero Ćosić, treći saborski zastupnik Franjo Lucić, a tek četvrti je politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak. Na petom mjestu je brodsko-posavski župan Danijel Marušić

Mandate će sigurno sa svojom listom pokušati dobiti i HDSSB na čijoj je listi prvi predsjednik stranke Dragan Vulin, ali i Reformisti čiju će listu kao neovisna kandidatkinja predvoditi bivša premijerka Jadranka Kosor.

Listu koalicije Hrvatska raste predvodit će bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a podršku će mu pružati dva ministra - ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar branitelja Predrag Matić.

Iz Požege dolazi i Tatjana Fabrični Galić, koja predvodi listu ORaH-a.

Osigurava li kandidatura popularnog ministra financija pobjedu lijevoj koaliciji?

Pravo iznenađenje napravio je u subotu SDP odredivši da listu koalicije Hrvatska raste u 6. izbornoj jedinici predvodi ministar financija Boris Lalovac. Hoće li popularnost koju je među građanima zaradio zbog švicarskog franka i bitke s bankama, osigurati i veliku podršku u mandatima, tek treba vidjeti.

Drugi na listi te koalicije bit će bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, na trećem je mjestu HNS-ov Goran Beus Richembergh, dok je četvrto sačuvano za ministra rada Miranda Mrsića. Mandat će na ovoj listi pokušati osvojiti i pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Protiv SDP-ovih ministara Domoljubna koalicija suprotstavit će listu predvođenu bivšim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Na listi će se se naći i Goran Marić kao drugi. Treću poziciju uzeo je Gordan Jandroković, četvrtu zagrebački župan Stjepan Kožić, a peti HDZ-ov Ivo Žinić. Na ovoj je listi na sedmoj poziciji i HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir.

ORaH-ovu listu predvodit će saborski zastupnik, bivši laburist Mladen Novak, a zanimljivo ime na toj listi je i radijski voditelj i bivši programski direktor Radija 101 Daniel Berdais.

Koalicija Josipović-Čačić po mandate ide uz pomoć gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, te glavne tajnice Reformista Alenke Košiše Čičin Šain.

U 6. izbornoj jedinici koja obuhvaća i dio Zagreba ulazak u Sabor tražit će i koalicijska lista koju predvodi Milan Bandić.

Živi zid pokazuje svoju snagu u 7. izbornoj jedinici

Kao jedan od pretendenata za Sabor na ovim se izborima našao i Živi zid. Prema anketama, četvrta stranka po popularnosti prolaz u Sabor u 7. izbornoj jedinici tražiti će putem predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića.

Za tri tjedna bit će poznato i kome su građani 7. izborne jedinice, točnije oni s karlovačkog područja zamjerili nespremnost u obrani od poplava. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić, koji je prvi na listi Domoljubne koalicije nada se da to neće biti on. Na listi Domoljubne koalicije naći će se Gotovinin kum Željko Dilber. Na trećoj je poziciji Jasen Mesić, a na četvrtoj Domagoj Ivan Milošević te na petoj Željko Fiolić.

Kao i prije četiri godine koaliciju Hrvatska raste predvodit će potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, dok će drugi na listi biti ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji dolazi iz jaskanskog kraja. Treće mjesto na listi rezervirano je za HNS-ovu Nadu Turinu Đurić, dok je na četvrtom SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Saborskim klupama nadaju se i u ORaH-u čiju će listu predvoditi potpredsjednica stranke Božana Zadro, a novom mandatu nada se i Josip Kregar koji je SDP-ovu listu ovaj put zamijenio onom Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska.

Lijeva opcija stvorila gužvu u 8. izbornoj jedinici

Iako je prije četiri godine u 8. izbornoj jedinici osvojio dva mandata, pitanje je može li zbog gužve na ljevici HDZ i ovaj put ponoviti taj uspjeh. Zasad se zna da će listu Domoljubne koalicije u toj izbornoj jedinici predvoditi gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, a da će se na listi naći i predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin te saborska zastupnica Sunčana Glavak.

Prvi na listi koalicije Hrvatska raste bit će SDP-ov Željko Jovanović, a prolazu u Sabor nadaju se i SDP-ov Peđa Grbin te predsjednici koalicijskih stranaka - HSU-a Silvano Hrelja te Laburista Nansi Tireli

IDS se ovaj put odlučio na samostalan izlazak na izbore, odnosno u svojoj koaliciji s PGS-om i Listom za rijeku. Ponovi li uspjeh s prošlih izbora to bi značio ulazak u Sabor za predsjednika stranke Borisa Miletića, glavnog tajnika stranke Giovannija Sponzu te predsjednika Savjeta IDS-a Tulia Demetliku

Na samostalnu bitku, nakon izbacivanja iz stranaka odlučili su se i Damir Kajin, čiji su Istarski demokrati koalirali s Milanom Bandićem te Slavko Linić koji će kao neovisan kandidat predvoditi listu koalicije Josipović - Čačić.

Sraz dva MUP-ovca u 9. izbornoj jedinici

Izborna kampanja u 9. izbornoj jedinici donijet će i sraz dva ministra unutarnjih poslova, onog bivšeg Tomislava Karamarka, koji će biti prvi na listi Domoljubne koalicije te onog aktualnog Ranka Ostojića koji će predvoditi listu koalicije Hrvatska raste.

U toj izbornoj jedinici HDZ je na prošlim izborima osvojio čak sedam mandata, a ovaj put će taj uspjeh osim Karamarka pokušati ponoviti i bivša kninska gradonačelnica i direktorica HDZ-ove kampanje Josipa Rimac, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, bivši župan Ante Sanader, šef ličko-senjskog HDZ-a i bivši ministar zdravstva Darko Milinović te predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver

I dok je pitanje koliko će se Ranko Ostojić kao prvi čovjek MUP-a zbog izbjegličke krize moći posvetiti radu na terenu, u tome će mu pokušat pomoći drugi ljudi na listi koalicije Hrvatska raste - mladi načelnik Tisnog Ivan Klarin, šefica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac, bivša ministrica Ingrid Antičević Marinović i predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović. Na posljednjem je 14. mjestu koalicijske liste je i pomoćnik ministra uprave, SDSS-ov Boris Milošević.

Osebujni primoštenski načelnik Stipe Petrina predvodi listu Mosta, dok je na čelu ORaH-ove liste javnosti nepoznata Danijela Grdelja.

Prolasku i još jednom saborskom mandatu nada se i bivši predsjednik Sindikata ribara i aktualni potpredsjednik Reformista Petar Baranović koji je u prošli saziv Sabora ušao kao član HNS-a.

MOST u 10. izbornoj jedinici preuzima mandate don Ivana Grubišića

Popularnost i mandate koje je na prošlim izborima osvojio don Ivan Grubišić u 10. izbornoj jedinci, ovaj put mogao bi preuzeti Most neovisnih lista. Već je poznato da će njihovu listu predvoditi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, dok će predsjednik Mosta Božo Petrov biti na posljednjem 14. mjestu na listi, i ulazak u Sabor najvjerojatnije osigurati putem preferencijalnih glasova.

Listu koalicije 'Hrvatska raste' predvodit će tri jake ministarske snage - kao prvi na listi ministar obrane Ante Kotromanović, kao drugi na listi potpredsjednik Vlade Branko Grčić te na trećem mjestu ministar uprave Arsen Bauk. Domoljubna koalicija kao prvog na listu u 10. izbornoj jedinici stavit će Damira Krstičevića, drugi će biti splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, a na listi će se još naći Branko Bačić te Sanja Putica, novoizabrana predsjednica Zajednice žena HDZ-a.

Uz pomoć u posljednji tren sklopljene koalicije ulasku u Sabor nadaju se i Reformisti, čiju će listu voditi bivši HNS-ovac i član uprave Janafa Jakša Marasović, dok će na drugoj poziciji biti dubrovački političar Pero Vićan.

Eventualnom ulasku u Sabor može se nadati još i Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Kome će glasovi dijaspore u 11. izbornoj jedinici?

Većina političkih stranaka ipak neće predložiti svoje kandidate i liste na izborima u 11 izbornoj jedinici, iz koje se biraju tri saborska zastupnika.

To će ipak učiniti koalicija Spremni,  stranka Milana Bandića, kolaicija Uspješna Hrvatska, MOST te Domoljubna koalicija, na čijoj će lsiti biti i bivši ministar financija Ivan Šuker.