NIJE BILO NASUMIČNE PALJBE

Rajčić: Brijunski transkripti ne odgovaraju stvarnosti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2009 23:16
  • Objavljeno 23.02.2009 u 16:06
oluja topništvo

oluja topništvo

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Ratni zapovjednik topništva Zbornog područja Split Marko Rajčić izjavio je u ponedjeljak na haaškom suđenju trojici hrvatskih generala da transkripti s Brijuna od 31. srpnja 1995. ni po sadržaju ni po formi ne odgovaraju stvarnom događaju, odnosno sastanku kojemu je i on nazočio

"Odgovorno tvrdim da ovaj transkript ne odgovara ni po formi ni po sadržaju tijeku sastanka kojemu sam ja nazočio", istaknuo je.

Tužitelj Edward Russo u dodatnom je ispitivanju Rajčiću postavljao pitanja o dijelovima transkripta, koji je za tužiteljstvo jedan od ključnih dokaza.

Odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić pitao je svjedoka jesu li nakon brijunskog sastanka uključeni bilo kakvi dodatni ciljevi, a posebice civilni objekti, na što je Rajčić odgovorio da nisu.

Na pitanje zašto su civili počeli napuštati Knin prije operacije Oluja svjedok je rekao kako misli da se radilo o "srpskoj propagandi i plašenju stanovništva".

Rajčić je također ponovio u nekoliko navrata da topnička vatra u operaciji Oluja nije bila usmjerena na civilno stanovništvo nego na vojne ciljeve.

Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe je tražio objašnjenje nekih vojnih termina, poput "stavljanja pod topnički nadzor gradova". Rajčić je objasnio da je na nižim razinama taj termin značio gađanje točno određenih vojnih ciljeva u pojedinim gradovima: Kninu, Obrovcu, Drnišu, Benkovcu, Gračacu.

Odvjetnik generala Mladena Markača Goran Mikuličić je u protuispitivanju s Rajčićem utvrdio zapovjedne linije unutar HV-a kao i to jesu li zapovjednici jedne postrojbe odnosno zbornog područja mogli zapovijedati postrojbama iz drugog zbornog područja.

Mikuličić je od svjedoka želio dobiti informacije koje su točne bile zadaće i ciljevi topničke skupine 5, budući da je Rajčić radio analizu za potrebe Vlade RH u listopadu 2008. "Na temelju dokumenata koje sam imao nisam mogao rekonstruirati djelovanje topničke skupine 5", kazao je Rajčić.

Dio topništva iz sastava tzv. topničke skupine 5 bio je za operativne potrebe snaga specijalne policije pod zapovijedanjem generala Markača.

Na pitanje je li bio bio upoznat s tim da je specijalna policija imala svoje topništvo, Rajčić je rekao da jest te da je to bilo topništvo za razinu bojne, što znači da se radilo o topništvu kratkog dometa - minobacačima.

Današnjim ispitivanjem završeno je svjedočenje Marka Rajčića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi