POSIPANJE PEPELOM

Rafinerija Brod: Krivi smo, ali moderniziramo

31.10.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Rafinerija nafte Brod, svjesna svog utjecaja na okoliš, provodi modernizaciju svojih postrojenja koja će, među ostalim, rezultirati smanjivanjem negativnih utjecaja proizvodnje na lokalnu zajednicu, potvrđeno je iz Grupacije Nestro koja upravlja i brodskom rafinerijom. Potvrdili su da je do sada u modernizaciju uloženo više od 120 milijuna eura te da do kraja 2015, odnosno okončanja modernizacijskog procesa, planiraju utrošiti 750 milijuna eura

Rafinerija nafte Brod, stoji u priopćenju koje se stiglo iz Nestro Grupacije, svjesna je svog utjecaja na okoliš i stoga provodi modernizaciju svojih postrojenja koja će, među ostalim, rezultirati smanjivanjem negativnih utjecaja proizvodnje na lokalnu zajednicu.

Do sada su realizirane investicije, kako tvrde, 'već su pozitivno utjecale i na smanjenje emisija iz Rafinerije, što potvrđuju i redovita mjerenja'. 'Jedan od strateških ciljeva Rafinerije nafte Brod jest dodatno smanjiti emisije i svesti ih na najmanju moguću mjeru, zbog čega je i pokrenut proces sveobuhvatne modernizacije koja će Rafineriju Brod svrstati među najmodernije rafinerije u svijetu', navode u Grupaciji Nestro.

Podsjećaju da su od preuzimanja brodske rafinerije pokrenuli rekonstrukciju starih postrojenja te izgradnju novih, ali i dijalog s lokalnom zajednicom te predstavnicima lokalnih i nacionalnih vlasti i u BiH i Hrvatskoj. Podržali su i dogovorenu izradu 'kataloga onečišćivača'

'Kako se situacije s povećanjem koncentracije nekih spojeva i tvari u zraku redovito pojavljuju u zimskom razdoblju, a gotovo ih nema u ljetnim mjesecima, iako Rafinerija tijekom godine radi istim intenzitetom, donesena je odluka o obavljaju redovitog remonta rafinerijinih postrojenja upravo u ovom dijelu godine', najavljeno je, uz napomenu da će se remont obaviti tijekom studenog i prosinca.

Na kraju, Rafinerija nafte Brod obećala je sudjelovati u financiranju postavljanja dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, čime se želi potvrditi predanost povećanju kvalitete života kad je u pitanju kvaliteta zraka.

Osim Rafinerije nafte Brod, pod zaštitnim znakom Nestro a u vlasništvu ruskih naftaša, u BiH djeluju još i tvrtke Optima Grupa, Nestro Petrol i Rafinerija ulja Modriča. Uz njih, grupacija ima još nekoliko društava u Hrvatskoj i Srbiji.