osiguravatelji na terenu

Radovima uništili zgrade u karlovačkoj Zvijezdi, počinje procjena štete

27.02.2024 u 17:36

Bionic
Reading

U Zvijezdi je do sada u sklopu projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa" izvedeno 57 posto radova na kanalizaciji i 32 posto na vodoopskrbi, izjavila je u utorak u Karlovcu direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica

Taj projekt u karlovačkoj jezgri Zvijezdi izaziva probleme jer nastaju štete na zgradama i drugim objektima, trošnim i nedavno obnovljenim nakon potresa, a pješačka i druga komunikacija su otežani. S time u vezi, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je izvijestio da je osiguravajuća kuća koju je angažirao izvoditelj radova, tvrtka GIP Pionir iz Zagreba, počela postupak utvrđivanja šteta na objektima.

Izrazio je nadu da će ulaganja u javnu infrastrukturu potaknuti i ulaganja u privatnu, a posebno se osvrnuo na pitanje Velike vojarne na Trgu bana Josipa Jelačića i Hotela Central u Haulikovoj, što su veliki objekti izvan funkcije. Sastao se s predstavnicima Karlovačke banke koja je vlasnik Velike vojarne, pregovaralo i o tome da Grad Karlovac kupi taj objekt, no tražena cijena, kaže, nije bila realna.

  • +27
Oštećene zgrade u karlovačkoj Zvijezdi Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

"Treba uvažiti da objekt nije održavan i da zahtijeva velika ulaganja. Što se tiče Hotela Central – zadnje mi je vlasnik rekao da mogu uputiti možebitne ulagače na njega jer on ne planira ulagati", naveo je Mandić. Direktorica "Vodovoda i kanalizacije" Katarina Malenica rekla je da je zadovoljna dinamikom izvođenja radova u Zvijezdi.

"U ovome trenutku se izvode radovi u Jonkeovoj na polaganju kanalizacije, a u Kraševoj se polaže kolektor odvodnje i ti su radovi jako zahtjevni jer su iskopi duboki do sedam metara te se građevinske jame štite talpama. Nastavljaju se radovi u Haulikovoj na polaganju vodoopskrbnog cjevovoda i instalacije plina i počet će izgradnja priključaka vodoopskrbe i odvodnje u Križanićevoj", izvijestila je. Gradonačelnik Mandić podsjetio je da je do 2. ožujka u javnom savjetovanju Pravilnik o potporama i da će najveći iznos koji poslovni subjekti u Zvijezdi mogu dobiti biti veći od dosadašnjih dvije i pol tisuće eura. Pozvao je i vlasnike zaštićenih objekata da se jave na poziv za dobivanje novčanih sredstava prikupljenih spomeničkom rentom.