INCIDENT U KONTROLI LETA

Radnik isključio struju, a na nebu stotinu zrakoplova

19.10.2014 u 13:50

Bionic
Reading

U trenutku kada se na nebu nad Hrvatskom nalazilo više od stotinu zrakoplova, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, ovoga ljeta ostala je bez struje. Iako se pričalo da je razlog tome voda čini se da je uzrok puno bizarniji

Iako službeni rezultati istrage tog incidenta od 30. srpnja nisu za sada javno obznanjeni, a HKZP i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uporno se oglušuju na naše upite, Novi list je doznao što se tog poslijepodneva doista događalo u velikogoričkom sjedištu nadzora hrvatskog neba.

Struje nije nestalo uslijed nevremena i prodora vode već je jedan od zaposlenika u panici isključio glavno napajanje! Jedan od dvojice zaposlenika koji su ušli u tzv. energanu HKZP-a očito je panično reagirao, te je isključio glavno napajanje.

Doduše, namjera mu je bila spasiti veću tragediju, jer da je voda doista stigla do sofisticiranih uređaja za napajanje i izazvala kratki spoj posljedice bi bile puno teže.

Ovako je prekid napajanjem električnom energijom relativno brzo saniran, odnosno već sat i pol kasnije, prema službenim informacijama iz HKZP-a, kontrola zračnog prometa je ponovno uspostavljena.