AGONIJA SE NASTAVLJA

Radnici Imunološkog prosvjedovali kod HZZO-a

09.12.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Više od 150 djelatnika Imunološkog zavoda prosvjedovalo je prijepodne ispred zgrade HZZO-a u Zagrebu

Oboružani transparentima 'Ne damo Imunološki zavod, 120 godina tradicije', 'Naši lijekovi iz naše krvi za hrvatski narod', radnici Imunološkog zavoda došli su, kažu, upozoriti odgovorne na to da se upropaštavaju znanost i kvaliteta te vlastita proizvodnja nauštrb skupljeg uvoza radi nečijeg profita.

'Vrijeme je da odgovorni u državi prestanu s prebacivanjem odgovornosti i učine sve kako bi se spasio Imunološki zavod za naše zdravlje i zdravlje budućih generacija', kazala je Lidija Jagarinec, povjerenica samostalnog Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Naglasila je kako se prosvjedovalo ispred HZZO-a zato što je on u posjedu 44,5 dionica Zavoda te bi trebao snositi i dio odgovornosti za situaciju u kojoj se on našao, na što su upozorili i u otvorenom pismu koje su predali njegovim čelnicima.

Jagarinec je istaknula da se protivi privatizaciji Imunološkog zavoda jer se, kaže, radi o biološkom oružju.

'Nemojmo zaboraviti da je to proizvod koji treba svima: danas vama, sutra meni, prekosutra našoj djeci. Krvni pripravci su zapravo izuzetno sigurni jer je naša populacija još uvijek jako zdrava i još uvijek imamo vrlo nisku pojavnost krvno prenosivih bolesti. Ako to ne obvezuje ove ljude, onda ja zaista ne znam što ih može obavezati', dodala je Jagarinec.

Radnicima je jučer uplaćena jedna plaća, a uskoro bi trebale i preostale tri.

Nadaju se, kažu, da će se to uistinu ostvariti.