SUTRA U POPIJAČEVO MINISTARSTVO

Radnice Kamenskog već sedmi dan gladuju

26.09.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Radnice tvornice tekstila Kamensko već sedmi dan štrajkaju glađu tražeći isplatu pet zaostalih plaća, a prvi pomaci u rješavanju njihova slučaja mogli bi se dogoditi sutra na sastanku s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

S izaslanstvom radnica Kamenskog sutra bi trebali razgovarati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman, ravnatelj Uprave za industriju i privatizaciju Siniša Šket i predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Na tom sastanku trebalo bi proanalizirati sadašnje stanje i vidjeti što Vlada može učiniti kako bi pomogla ženama koje već pet mjeseci nisu primile plaću, kazao je Sever.

Unatoč tome što od svibnja nisu primile plaće, radnice i dalje dolaze na posao, jer im poslodavac u protivnom prijeti otkazima, a Centar za socijalnu skrb ne može im isplatiti jednokratnu pomoć jer su još uvijek u radnom odnosu.

Sutra bi trebao završiti i postupak mirenja nakon kojega je Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske najavio štrajk za srijedu, 29. rujna.

Poslodavac je radnicima Kamenskog, po njihovoj računici, trenutno dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi.

Kamensko d.d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnice sumnjaju da se nekad ugledna tekstilna industrija, koju su nazivali "kućom europske mode", želi namjerno uništiti kako bi vlasnici mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

Njih 18 nastavilo je i danas, sedmog dana, štrajk glađu u šatoru smještenom na tom trgu, nedaleko od zgrade Kamenskog.

Nakon što je jednoj od njih pozlilo, obišli su ih djelatnici Hitne pomoći i pregledali, no kako se ta radnica ipak oporavila svih 18 je nastavilo gladovati.

Potporu im daju branitelji i žene

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) pozvala je radnice tekstilne tvornice Kamensko da obustave štrajk glađu, smatrajući kako štrajkom neće mnogo učiniti na ispravljanju nepravdi koje su im nanesene.

'Hrvatski branitelji sigurno se nisu borili za državu u kojoj će jedni zarađivati, otuđivati i maltretirati svoje zaposlenike, a s druge pak strane ti i takvi koji su u vrijeme rata kupovali tvornice za jednu kunu ni ne odgovaraju za zlodjela koja su učinili', navodi u priopćenju predsjednik Udruge Mladen Pavković.

I Centar za ženske studije zatražio je u priopćenju da se čim prije riješi problem radnica Kamenskog.

'Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se prestane skrivati iza institucija pravne države i procedure te da odmah preuzme odgovornost za činjenicu da u Hrvatskoj radnice gotovo umiru od gladi jer ne mogu ostvariti osnovno pravo koje proizlazi iz njihovog rada, dok se pritom velika politička i medijska pozornost pridaje sličnim problemima kad su u pitanju gospodarske oblasti u kojima su u većini zastupljeni muškarci', ističe izvršna direktorica Centra Rada Borić.