USKLAĐENOST SA ZAKONOM

Radmanova sistematizacija na HRT-u na očitovanju u ministarstvima

01.02.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno je donio zaključak da će od Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti mišljenje o usklađenosti sa zakonom nedavno predloženog nacrta pravilnika o plaćama i sistematizaciji radnih mjesta na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), priopćio je HRT.

Kako se navodi u priopćenju, nakon pribavljanja traženog mišljenja, Nadzorni odbor će odlučiti o davanju suglasnosti na opći akt o plaćama, kao bitnom preduvjetu za provođenje predložene sistematizacije poslova i radnih mjesta na HRT-u.

Uz svoj dopis nadležnome tijelu državne uprave, Nadzorni odbor HRT-a će u privitku dostaviti i zahtjev Sindikata novinara i medijskih radnika HRT-a i Sindikalne podružnice slike i tona HRT-a za pokretanjem postupka ocjene zakonitosti pravilnika o sistematizaciji poslova i radnih mjesta od 17. prosinca prošle godine, očitovanje glavnog ravnatelja Gorana Radmana na zahtjev sindikata, ali i mišljenje Koordinacije sindikata u funkciji Radničkog vijeća o prijedlozima akata koji uređuju novu sistematizaciju u HRT-u.

Nadzorni odbor HRT-a donio je odluku o provjeri usklađenosti prijedloga sa zakonom nakon što je uprava HRT-a krajem prošlog mjeseca najavila je izmjenu rokova provedbe sistematizacije radnih mjesta te najavila kako će novi ugovori o radu zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije biti ponuđeni krajem veljače.

'Nove ugovore možete očekivati krajem veljače, a uz njih će svaki radnik dobiti simulaciju novog obračuna plaće, odluku o rasporedu, opis novoga radnog mjesta te uputu o pravnom lijeku. Nakon dana primitka novoga ugovora svaki će radnik Hrvatske radiotelevizije imati deset dana za potpisivanje novoga ugovora o radu', pisalo je dopisu Radne jedinice (RJ) Ljudski potencijali Hrvatske radiotelevizije.

U tom priopćenju zaposlenicima HRT-a navodi se i da se uvođenje nove sistematizacije nastavlja prema planu najavljenom na zboru radnika sredinom prosinca, uz nešto izmijenjene planove provedbe.

Naime, do kraja siječnja zaposlenicima HRT-a nisu, kako je ranije najavljeno, bili ponuđeni novi ugovori o radu jer za to nisu bili zadovoljeni svi zakonski preduvjeti. Na HRT-u su prošlog tjedna procjenjivali da će se termini za nove ugovore pomaknuti za mjesec dana.

Kako su tada poručili s HRT-a, razlog tome je odluka Nadzornog odbora koji je u prosincu odgodio odluku o sistematizaciji te su iz službe za odnose javnošću HRT-a uputili da se za 'podrobnije podatke i pojašnjenja' treba obratiti Nadzornom odboru HRT-a.

U prosincu prošle godine Nadzorni odbor je raspravljao o sistematizaciji poslova i radnih mjesta na HRT-u te je u priopćenju naveo da se opći akt o plaćama ne može mijenjati odredbama drugog općeg akta HRT-a već je za to potrebno donijeti odluku o donošenju izmjena i dopuna općeg akta o plaćama, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora kako je to propisano Zakonom o HRT-u.