konferencija u münchenu

Grlić Radman najavio ukidanje američkih viza i sporazum o oporezivanju

14.02.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Sjedinjene Države trebale bi do kraja godine Hrvatima ukinuti vize, a dvije zemlje potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u petak u Münchenu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine.

Grlić Radman se danas u Münchenu sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom i poslije rekao kako bi i vize i dvostruko oporezivanje trebali biti riješeni do kraja godine.

"Sve smo (uvjete) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika", rekao je novinarima Grlić Radman.

On se s Pompeom sastao uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu, vodećeg svjetskog foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Upitan hoće li i Hrvatska poput SAD-a povlačiti svoje snage iz Afganistana, ministar je rekao da će Zagreb to pitanje koordinirati s Washingtonom.

"To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je s Pompeom kratko razgovarao o nabavi borbenih zrakoplova i o nedavnom padu helikoptera Kiowa kraj Zablaća. Letjelicu je Hrvatskoj donirao SAD.

Grlić Radman će se kasnije u petak susresti i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

"Hrvatska insistira na poštivanju međunarodnog prava...i činimo sve kako bi Iran pozvali da se striktno drži nuklearnog dogovora", rekao je šef diplomacije zemlje koja trenutno predsjeda EU-om.