NAKON NAPADA

Rađenović brani Vujčića u slučaju franka

16.09.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Zašto HNB nije zabranio kredite u švicarcima kao kredite u jenima, zapitao je opet Krešimir Bajamić iz udruge Franak gostujući jutros 'U mreži prvog' emisiji Hrvatskog radija prije prosvjeda frankovaca pred HNB-om sa zahtjevom za ostavkom guvernera Borisa Vujčića, kojemu je u svojevrsnu obranu priskočio zamjenik ministra financija Igor Rađenović

Udruga Franak prije dva je dana, podsjetimo, odbacila upozorenja HNB-a, dostavljena prošlog tjedna ministru financija Borisu Lalovcu, o tome da bi Vladin model konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje.

Frankovci smatraju da su ta upozorenja neutemeljena i traže ostavku guvernera Borisa Vujčića navodeći kao razloge nemoralno i neodgovorno ponašanje prema hrvatskim građanima zbog čega su danas i prosvjedovali pred zgradom HNB-a.

'Hrvatska narodna banka sada pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita mnogi građani završili na ulici? Nažalost, više ne vjerujemo u njihove dobre namjere', upozoravaju neprestano iz Udruge Franak.

Netom prije jutrošnjeg prosvjeda, na Hrvatskom radiju 'U mreži prvog' u koju iz HDZ-a nitko nije došao, gostovali su Krešimir Bajamić iz Franka te zamjenik ministra financija Igor Rađenović koji je nakon što su se Lalovac i premijer Zoran Milanović obrecnuli par puta na Vujčića stao u guvernerovu obranu, no Bajamić je još jednom upozorio na dvojbena ponašanja HNB-a.

'Krediti u švicarcima se nisu smjeli niti pojaviti, a zašto su se pojavili, tko je tada bio na vlasti u Vladi, tko je bio guverner, tko je bio viceguverner? Malo možda da obranim guvernera, tada viceguvernera Vujčića, bio je možda jedini glas koji se čuo iz HNB-a da se ne radi o baš najkvalitetnijem proizvodu', podsjetio je Rađenović.

'Upozoravao je na kredite u švicarcima, a u to je vrijeme zabranio kredite u jenima – zašto nije zabranio kredite u švicarcima?' zapitao je po tisućiti put Bajamić i upozorio da odgovor na to pitanje još nisu dobili.