LAPLACEOV DEMON

Putinovi hakeri imaju novi softver za lov na islamiste

14.10.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Ruski istražitelji započeli su s izradom računalnog programa kojim bi se otkrili potencijalni pripadnici tzv. Islamske države koji se novače putem društvenih mreža, otkrivaju ruski mediji

Po navodima istražitelja i softverskih stručnjaka, svi prikupljeni profili potencijalnih islamista uvest će se u zajednički računalni registar koji slijedi tragove putem društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i VKontakte

Istražni tim u izradi računalnog programa za pomoć se obratio i muslimanskim duhovnicima te stručnjacima za arapski jezik, kazao je moskovskim Izvestjima Jevgenij Venediktov, ravnatelj Središnjeg ureda za istraživanje i legitimitet političkih protesta.

Zajedničkim snagama, dodao je Venediktov, stručnjaci će pretraživati sumnjive stranice i profile na društvenim mrežama te identificirati korisničke IP adrese.

Svi prikupljeni podaci pohranjivat će se u sustav 'Laplaceov demon', nazvan po francuskom matematičaru i astronomu Pierre-Simonu Laplaceu koji je prije dva stoljeća formulirao jednadžbu, utemeljio integralnu transformaciju i odigrao ključnu ulogu u uvođenju diferencijalnog operatora.

'Podaci prikupljeni s interneta pažljivo će se analizirati, stručnjaci za islam te arapski jezik pratit će sve sumnjive korisničke adrese te će slijediti linkove kojima se koriste potencijalni teroristi', otkrio je ravnatelj dodajući kako su za izradu sustava koristili i usluge hakera kako bi se osigurali od neželjenih računalnih napada simpatizera tzv. Islamske države.

Sustav je, otkriva Venediktov, već u pogonu, a njegova šira primjena očekuje se početkom iduće godine.

Izrada sustava naišla je na neodobravanje pojedinih sigurnosnih stručnjaka koji tvrde kako je, za razliku od izrade psihološkog profila terorista, potrebnija izrada potencijalnih žrtava isilovskog uvjeravanja.

'Prije svega moramo razumjeti zašto je pojedina osoba podložna novačenju te stoga moramo raditi na prevenciji i nadgledanju potencijalnih žrtava', istaknuo je Aleksej Filatov, dopredsjednik Međunarodne udruge veterana pripadnika specijalnih postrojbi Alfa.