ČEŠKA PODJELJENA

'Putinovi bajkeri' ne mogu u Poljsku

24.04.2015 u 21:05

Bionic
Reading

Poljska neće dopustiti prelazak svoje granice i ulazak u Europsku uniju pripadnicima ruskog motociklističkog kluba povezanog s predsjednikom Vladimirom Putinom, objavilo je u petak poljsko ministarstvo vanjskih poslova, a ruski bikeri u Češkoj su izazvale nove nesuglasice između vlade i predsjednika države

Odluka bi mogla izazvati nove napetosti u poljsko-ruskim odnosima, koji su već narušeni ruskom ulogom u ukrajinskoj krizi.

Oko 50 pripadnika Noćnih vukova, motociklističke skupine koja se nalazi na crnoj listi SAD-a zbog sudjelovanja u ruskoj aneksiji Krima, sudjeluje u turneji od Moskve do Berlina, obilježavajući 70. obljetnicu svršetka Drugog svjetskog rata.

'Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je diplomatsku notu ruskome veleposlanstvu u Varšavi ... glede odbijanja ulaska u Poljsku organizirane skupine motociklista u kojoj su i predstavnici kluba 'Noćni vukovi', priopćilo je ministarstvo.

Glasnogovornik ministarstva Marcin Wojciechowski izjavio je na tiskovnoj konferenciji da je Rusija u ponedjeljak formalno zatražila od Poljske da odobri motociklističku turneju koja bi trebala krenuti u subotu.

'Uvjeravam vas da ta odluka nije bila politička, nego se temelji na formalnoj provjeri', rekao je Wojciechowski, dodajući da Rusija nije ponudila detalje planirane rute putovanja, smještaja ni popis sudionika. Prema njegovim riječima, ministarstvo je pripadnicima triju drugih motociklističkih skupina dopustilo ulazak u Poljsku.

Ministarstvo vanjskih poslova nije zaduženo za reguliranje prekograničnog prometa, rekao je Wojciechowski, dodajući da prema njegovim spoznajama Noćni vukovi nisu zatražili vizu koja im je potrebna za ulazak u Poljsku.

'U donošenju odluke savjetovali smo se s našim njemačkim i češkim partnerima', rekao je.

Češki predsjednik Miloš Zeman, za razliku od svoje vlade, ne vidi 'ništa loše' u prolasku Noćnih vukova kroz Europu.

'Kao i uvijek, od toga se pravi histerija', rekao je Zeman u petak za vrijeme posjeta Vatikanu.

Zeman je nedavno slično reagirao i na prolazak američkog vojnog konvoja kroz Češku na povratku s vježbe u Baltiku u Njemačku.

'Isto tako ne vidim ništa loše u prolasku bikera, koji će opet donijeti rusku zastavu u Berlin i tako obilježiti 70. obljetnicu zauzimanja Berlina', rekao je Zeman.

Za razliku od Zemana, ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek najavu prolaska bikera opisao je kao provokaciju. Predsjednik vlade Bohuslav Sobotka smatra da je prolazak bikera 'demonstrativni propagandistički odgovor' na američki konvoj.

Noćni vukovi snažno podupiru proruske separatiste u Ukrajini i Putina, koji je 2011. s njima sudjelovao u motocikličkom mimohodu.

Predsjednica poljske vlade Ewa Kopacz početkom je mjeseca rekla da je turneja provokacija te da će konačnu odluku donijeti službe za nadzor granice.

'Ukoliko to bude ometanje naše sigurnosti, dovođenje u opasnost ili izazivanje zabrinutosti kod poljskih građana, zakon će biti proveden', rekla je Kopacz u izjavi za jednu radijsku postaju.