SASTANAK S MILANOVIĆEM

Putinov specijalac br. 1 stigao u Zagreb

06.06.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Neformalno najmoćniji čovjek u ruskoj energetskoj sferi, predsjednik Rosnjefta Igor Sečin, stigao je u Zagreb na današnji sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. U ruskoj delegaciji iz Moskve je doletio i bliski Sečinov suradnik Željko Runje, potpredsjednik Rosnjefta za projekte u inozemstvu - inače Hrvat rodom iz Sinja

Uz Milanovića, šefove Rosnjefta su u Banskim dvorima dočekali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zatim Mladen Pejnović (Ured za upravljanje državnom imovinom) te Siniša Petrović, posebni savjetnik premijera.

Sastanak je prošao poprilično tajanstveno: bez službene najave dan ranije i uz relativno šturo priopćenje u kojem između ostalog stoji da se razgovaralo o suradnji u ‘istraživanju, preradi, skladištenju i transportu nafte i plina te o mogućoj suradnji na području energetike’.

Igor Sečin je inače već godinama jedan od najbliskijih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Premda se rijetko pojavljuje u javnosti, ruski mediji opisuju ga kao jednog od najutjecajnijih (mnogi će reći - i najopasnijih) ljudi ključne sfere ruske ekonomije - energetike.

Navodno je sastanak s hrvatskom Vladom bio kratak, ali u Banskim dvorima tvrde da su Rusi i dalje jako zainteresirani za investicije i suradnju, između ostalog u istraživanju novih nalazišta nafte i plina pod hrvatskim kopnom i morem. Zoran Milanović se ovog puta osobno sastao s vodstvom jedne ruske megakompanije, što nije učinio početkom godine kad su u Zagreb došli predstavnici Gazproma.

‘Predsjednik Vlade iskazao je interes i naglasio otvorenost Hrvatske prema svim ulagačima koji imaju znanja i sredstva. Poručio je (predstavnicima Rosnjefta, op. M.S.) da su u ravnopravnoj poziciji u natjecanju s drugima i da su dobrodošli na hrvatsko tržište’, stoji u službenom priopćenju.