OLEGOVA OBRATNICA

Putinov najdraži oligarh i ljubitelj Jadrana kritizirao Kremlj: 'Ostajemo bez novca. Mislili smo da smo europska država, ali..'

02.03.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Ruski aluminijski tajkun Oleg Deripaska u četvrtak je pozvao rusku vladu da se prestane miješati u poslovanje i umjesto toga stvori predvidljivo gospodarsko okruženje temeljeno na vladavini zakona kako bi se ponovno privukli strani ulagači u sankcijama pogođenu Rusiju. Milijarder je potpao pod zapadne sankcije zbog podrške invaziji na Ukrajinu i do danas se smatrao bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu

Na gospodarskom forumu u sibirskom gradu Krasnojarsku milijarder Deripaska rekao je da ne očekuje 'deeskalaciju' u sukobu Rusije s Ukrajinom prije sredine 2025. godine te da se zapadni investitori cijelo desetljeće neće vratiti u Rusiju.

Deripaska je rekao da Rusija treba i još uvijek može privući ulagače iz 'prijateljskih' zemalja - onih koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama nametnutim Rusiji zbog invazije na Ukrajinu - ali je bio oštar po pitanju gospodarstva koje Kremlj promatra kroz ratnu prizmu.

Najbogatiji ruski poslovni ljudi općenito su se suzdržavali komentirati invaziju, pa je Deripaskino javno kritiziranje vlade neobično, piše Reuters.

'Cijelo vrijeme me jako brine to što su država i biznis stalno međusobno suprotstavljeni', kazao je 55-godišnji milijarder, upitavši zašto su državi trebala 'na svakog poduzetnika dva tužitelja i četiri inspektora'.

Prije je mislio da se godišnje uzalud troše milijarde, ali sada vidi da su to bilijuni: 'Sljedeće godine neće biti dodatnog novca. Treba izaći na tržišta prijateljskih zemalja, ali to nije lako, drugačija su pravila igre. Mislili smo da smo europska država, ali sljedećih 25 godina najvjerojatnije ćemo morati razmišljati o našoj azijskoj prošlosti. Prijateljska tržišta čine 4,5 milijardi ljudi, to je ozbiljan resurs. No njima je bitna pravna država i predvidljivost – ako stalno mijenjamo pravila igre, onda nam nitko neće vjerovati. Ako nema stranih investitora, neće biti ni novca u državi', kazao je ruski oligarh.

  • +7
Oleg Deripaska Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Deripaska je osnivač aluminijskog diva Rusala, i samog pod zapadnim sankcijama zbog navodnih veza s Kremljom. Njegov današnji istup dolazi dva tjedna nakon najave da će Ukrajina preuzeti njegovu imovinu u vrijednosti od 250 milijuna eura te iskoristiti taj novac za sanaciju ratne štete.

Financial Times ranije je izvijestio da je sud u Rusiji koncem 2022. naredio zapljenu njegova luksuznog resorta vrijednog milijardu dolara nakon što je Deripaska navodno kritizirao rat u Ukrajini. Inače, Deripaska je velik ljubitelj hrvatske obale Jadrana te je ljetovao na megajahti Queen K u pratnji luksuznog tegljača Sputnjik - spremnika za gorivo i pristaništa za helikopter. Gradio je turistički kompleks s vilama u Crnoj Gori, na užas lokalnih stanovnika koji su prosvjedovali protiv njegova preuzimanja plaža Ploče i Trsteno.

Lani je Arbitražni sud u Švedskoj presudio u korist Crne Gore, a protiv Deripaskina zahtjeva da se poništi arbitražna odluka o privatizaciji Kombinata aluminija Podgorica AD (KAP) i Rudnika boksita AD Nikšić. Sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka od 628.456 eura i 86.075 dolara. Crnogorsko Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i dalje nastoji namiriti potraživanja od omiljenog Putinova industrijalca, između ostalog pretragom njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata.