rušenje aviona

Putin: 'Ukrajina je znala da su u zrakoplovu bili ukrajinski zarobljenici'

27.01.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Kijev za ovotjedni pad vojnog transportnog zrakoplova za koji Moskva tvrdi da je ubio desetke ljudi, uglavnom ukrajinskih ratnih zarobljenika.

'Glavna obavještajna uprava ukrajinskih oružanih snaga znala je da tamo vodimo pripadnike vojske... i, znajući to, gađala je ovaj zrakoplov', rekao je Putin u petak, u svom prvom govoru o padu zrakoplova Iljušin Il-76 u blizini Belgoroda u srijedu.

'Ne znam jesu li to učinili namjerno ili greškom', naglasio je Putin.

Kazao je da je ruska vojska detektirala dva ispaljena projektila iz područja pod kontrolom Ukrajine koji su pogodili zrakoplov.

'Najvjerojatnije su to bili američki sustavi Patriot ili europski, vjerojatno francuski', rekao je Putin. Politico nije mogao neovisno provjeriti njegove tvrdnje.

Putin je odbacio teorije o 'prijateljskoj vatri' koja bi bila odgovorna za obaranje zrakoplova. 'Postoje sustavi prijatelj ili neprijatelj, i bez obzira koliko puta operater pritisne tipku, naši sustavi protuzračne obrane ne bi se aktivirali', rekao je Putin.

'Žalimo samo zbog naših pilota', dodao je.

Ruski Iljušin Il-76 kakav se srušio u pokrajini Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Ruski istražni odbor izvijestio je o prikupljanju posmrtnih ostataka i dokumenata poginulih ukrajinskih vojnika. Rusija jedina ima pristup mjestu nesreće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u četvrtak na međunarodnu istragu nesreće, iz Kijeva su rekli da ne mogu potvrditi da je avion prevozio ukrajinske ratne zarobljenike. Ukrajinski mediji najprije su izvijestili da su ukrajinske oružane snage oborile zrakoplov da bi potom povukli tu izjavu.