posjet

Putin s Vučićem: Jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije

04.12.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ocijenio je u srijedu, uoči početka razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju, da se odnosi Rusije i Srbije razvijaju te da strateško partnerstvo dviju država svakodnevno jača

Putin je Vučića primio u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a na početku sastanka, u dijelu koji je bio otvoren za javnost, ukazao je i na rast vanjskotrgovinske razmjene od početka 2019. godine.

'Naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i jača, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi sigurnosti', prenijeli su beogradski mediji Putinovu ocjenu na početku sastanka s Vučićem.

Putin je, kako izvješćuje Radio-televizija Srbije (RTS), naveo da je u 2018. vanjskotrgovinska razmjena imala rast od dva posto, dok je tijekom 2019., u razdoblju od siječnja do rujna, povećana za devet posto.

Vučić i Putin razgovarat će u četiri oka u rezidenciji 'Bočarov ručej', a potom će dva državna izaslanstva nastaviti razgovore tijekom radnog ručka koji priređuje ruski šef države.

Srbijanski predsjednik je po dolasku u Soči za beogradske medije izjavio da će s Putinom razgovarati o pitanju Kosova, ekonomskoj suradnji, o situaciji u regiji Zapadnog Balkana te prodiskutirati aktualnu političku situaciju u Europi, Euroaziji i svijetu.

Vučić u Sočiju predvodi brojno državno izaslanstvo u kojem su potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar obrane Aleksandar Vulin te šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić.

Očekuju se razgovori o opskrbi plinom te o zajedničkim projektima moderniziranja željezničke mreže u Srbiji, za koje je Vučić već ranije najavio povoljan ruski kredit, namijenjen rekonstrukciji pruge Beograd - Novi Sad.

Vučić je rekao kako od Rusije očekuje pomoć u isporuci plina, koji je jedan od ključnih energenata u srbijanskoj industriji.

On je istaknuo da bi Srbija mogla biti ugrožena ukoliko izostane rješenje plinskog spora između Rusije i Ukrajine, koja je tranzitna zemlja za ruski plan prema Srbiji.

Beogradski mediji naglašavaju da je današnji susret Putn-Vučić u Sočiji 17. sastanak dvojice dužnosnika, a treći u posljednjih godinu dana.

Putin i Vučić bi se, kako je najavljeno, nakon današnjeg razgovora trebali obratiti medijima.