nova poruka iz rusije

Putin pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast: 'S vama ću lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu'

25.02.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da preuzme vlast u zemlji, dan nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog južnog susjeda

Sve ovo, ocijenio je Putin, "se dešava po naputcima stranih savjetnika, prije svega američkih".

"Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost kojeg je prenosila televizija.

Također je kazao da su Banderitesi (po protusovjetskom borcu Stepanu Banderi) i neonacisti u gradovima, među kojima su Kijev i Harkiv, rasporedili teško naoružanje, uključujući i višecjevne raketne bacače.

"Djeluju kao teroristi diljem svijeta, skrivajući se iza ljudi kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među miroljubivim stanovništvom", rekao je Putin.

Reuters dodaje da Putin često koristi izraz "neonacisti" kako bi ponizio ukrajinsku vladu, no predsjednik Zelenskij, koji je Židov, odbacuje korištenje tog izraza.

Predsjednik Putin je dodao da se ruski vojnici u Ukrajini ponašaju "hrabro, profesionalno i herojski".