ENERGETSKI SPOR

Putin nije uspio postići dogovor s Bjelorusijom o nafti

07.02.2020 u 19:21

Bionic
Reading

Susret ruskog predsjednika Vladimira Putina s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u petak je završio bez dogovora o rješenju energetskog spora koji je ugrozio njihove tradicionalno bliske odnose.

'Odlučili smo nastaviti ovaj razgovor ne jedan na jedan, nego i s onima koji su uključeni u ovaj proces', rekao je Lukašenko nakon susreta u ruskom gradu Sočiju, stoji u priopćenju njegova ureda.

Lukašenko je proteklih tjedana optuživao Rusiju, najvećeg saveznika njegove zemlje, da previše naplaćuje naftu i ne poštuje sporazum o opskrbi tim energentom.

Ruski državni mediji prenose kako delegacija s ministrom energetike Aleksanderom Novakom nije uspjela stići na susret zbog loših vremenskih uvjeta.

Putin se tijekom sastanka ispričao Lukašenku zbog nedolaska ruske delegacije, stoji u transkriptima njihovih početnih izjava. 

Lukašenko je stigao u Soči dan ranije, nakon susreta s bjeloruskim energetskim dužnosnicima tijekom kojeg je rekao da Rusija prošli mjesec nije dostavila dogovorenu količinu energenata. 

Moskva je pristala Bjelorusiji slati dva milijuna tona nafte, a 'u siječnju su poslali samo 500 tisuća tona, odnosno četvrtinu', rekao je Lukašenko. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo je prošli tjedan, na turneji po nekoliko bivših sovjetskih republika, ponudio Bjelorusiji opskrbu američkim energentima. 

Pompeo je najviši američki dužnosnik koji je posjetio tu državu u više od desetljeća.