državni praznik

Putin na godišnjicu aneksije odao počast ubijenim kažnjenicima

29.09.2023 u 23:43

Bionic
Reading

Rusija je obilježila prvu godišnjicu svoje ilegalne aneksije četiri južne ukrajinske regije u petak, a predsjednik Vladimir Putin odao je počast ruskim osuđenicima poginulima u borbi te proglasio 30. rujna, Dan ujedinjenja s Rusijom, službenim praznikom.

Ruske snage u cijelosti ne kontroliraju nijednu od četiriju okupiranih regija: Herson, Zaporižja, Donjeck i Luhansk, te su izgubile određeni teritorij u ukrajinskoj protuofenzivi, Moskva ih i dalje pokušava potpunoi zauzeti.

Putin ih je proglasio novim ruskim teritorijem prije godinu dana nakon referenduma koji nije priznat po međunarodnom zakonu, a zatim je tu odluku ugradio u ruski ustav i tako je dodatno učvrstio.

U petak je Putin s vojnicima odao minutu šutnje bivšim zarobljenicima koji su pušteni iz zatvora da bi se borili protiv Ukrajine, a pritom su poginuli.

Ruski državni mediji također su objavili video snimku sastanka Putina i vojnika koji su sudjelovali u invaziji Ukrajine.

Time što su otišli u rat, zatvorenici su otplatili svoj dug društvu, rekao je Putin u kratkom videu. "Svi smo ljudska bića, i svatko može napraviti grešku. Oni su ih počinili, no dali su živote za očevinu te su u cijelosti okajali svoju krivnju", rekao je.

Rusija je često regrutirala zatvorske zatvorenike za borbu otkako je počela invaziju na Ukrajinu prije 19 mjeseci. Mnogi od njih poginuli su u brutalnim bitkama oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta prije nekoliko mjeseci.

No na moskovskom Crvenom trgu u petak atmosfera je bila slavljenička i u čast godišnjice aneksije priređen je koncert.

Među zvijezdama koje su nastupile bio je i ultranacionalistički pjevač Šaman.

Putin je dekretom subotu 30. rujna proglasio službenim praznikom te ga nazvao "Danom ujedinjenja" s Rusijom, točno godinu dana otkad je potpisao dekret o aneksiji.

Namjera koncerta je da javnosti predstavi novi praznik.

Prema izvješćima, javni dužnosnici, studenti i drugi, često pod pritiskom moraju sudjelovati u ovim događanjima.