PORUKA IZ FINSKE

Putin: morat ćemo odgovoriti na 'nezakonite' sankcije SAD-a

27.07.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će Rusija biti prisiljena odgovoriti ako Washington uvede "nezakonite" sankcije protiv Moskve, nazvavši ponašanje Washingtona prema Rusiji "grubim i nerazumnim"

Putin je za posjeta Finskoj komentirao ishod glasanja u Zastupničkom domu Kongresa koji je u utorak odobrio nove sankcije Rusiji i prisilio predsjednika Donalda Trumpa da prije bilo kakvog ublažavanja sankcija mora tražiti odobrenje zastupnika.

Nove mjere još treba potvrditi Senat i Trump.

Putin, koji uporno odbacuje američke optužbe da se Rusija miješala u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u, rekao je da će Moskva odgovoriti Washingtonu kada bude poznat konačni prijedlog zakona.

"Kao što znate, mi smo suzdržani i strpljivi, ali u nekom ćemo trenutku morati odgovoriti. Nemoguće je dovijeka tolerirati ovu grubost prema našoj zemlji", rekao je Putin na konferenciji za novinare s finskim predsjednikom.

Putin je također govorio o diplomatskom sporu između Moskve i Washingtona koji je izbio u prosincu prošle godine kada je tadašnji američki predsjednik Barack Obama naredio oduzimanje ruske diplomatske imovine u SAD-u i protjerivanje 25 ruskih diplomata.

"Ovo prelazi sve granice razuma", rekao je Putin. "I još te nove sankcije koje su apsolutno nezakonite sa stajališta međunarodnog prava", istaknuo je.

Optužbe da se Moskva miješala u američke izbore nazvao je "proturuskom histerijom između Trumpa i njegovih protivnika".

"Šteta", rekao je Putin jer bi Moskva i Washington "mogli riješiti gomilu problema koji muče i građane Rusije i SAD-a".

Ruski predsjednik nije želio odgovoriti na pitanje kakav je Trump predsjednik, rekavši da je to "stvar Amerikanaca".

On je prije odlaska u Finsku potpisao zakon o ratifikaciji sporazuma sa sirijskom vladom koji Rusiji dopušta da još pola stoljeća koristi svoju vojnu bazu u Siriji.

Ruski vojnici bit će u bazi Hmeymim idućih 49 godina, s mogućnošću produljenja za još 25 godina.

To je postrojenje u središtu ruske vojne intervencije u Siriji od rujna 2015. na strani predsjednika Bašara Al-Asada, jednog od najvećih ruskih saveznika na Bliskom istoku.

Putin je u jednodnevni radni posjet Finskoj stigao helikopterom i s predsjednikom Saulijem Niinistom susreo se u istočnom gradu Punkaharju.