BOČAROV RUČEJ

Putin ugostio predsjednicu u omiljenoj vili gdje su boravili Merkel, Bush i Tito

18.10.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Vladimir Putin hrvatsku je kolegicu Kolindu Grabar Kitarović primio u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju, ljetnoj rezidenciji predsjednika Rusije, u kojoj rado obitava

Samo ove godine kroz rezidenciju su prodefilirali talijanski premijer Paolo Gentiloni, izraelski Benyamin Netanyahu, turski predsjednik Tayyip Erdogan, turkmenistanski i armenski čelnici, kao i brojni drugi uglednici. 

Bočarov ručej u prijevodu na hrvatski znači Bočarov potok. Rezidencija je napravljena u sovjetsko vrijeme, a naziv je dobila po imenu rječice koja se spušta iz obližnjeg šumskog masiva i ulijeva u Crno more.

Prije hrvatske predsjednice Vladimir Putin u svibnju ove godine u rezidenciji je ugostio Angelu Merkel, a u njoj se u travnju 2008. godine odvio i čuveni sastanak Putina i Georgea Busha. Gost vile bio je i slavni pjevač Bono Vox, a u Bočarov ručej dolazio je i nekadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito.

Rezidencija Bočarov ručej u Sočiju Autor: Youtube

Inicijativu za gradnju dače dao je poslije Staljinove smrti Klement Vorošilov, tadašnji narodni komesar za vojna i morska pitanja, još tridesetih godina prošlog stoljeća.

Zgrada je u današnjem obliku napravljena 1955., a od 1960. u njoj su se odmarali visoki sovjetski dužnosnici Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, partijski ideolog Mihail Suslov i drugi.

  • +6
Grabar Kitarović i Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Raspadom SSSR-a Bočarov ručej ostala je jedina dača na Crnom moru u kojoj su ljetovali visoki ruski dužnosnici, a da je na ruskom teritoriju, jer su one na Krimu pripale Ukrajini. To se nedavno promijenilo, ali to je druga priča. Glavna zgrada je napravljena u stilu tzv. staljinskog klasicizma, s visokim plafonima i velikim prozorima, a dio interijera sačuvao je stil pedesetih godina prošlog stoljeća, pisali su srpski mediji kada je ondje gostovao bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

Predsjednička rezidencija ima i dva bazena, sa slatkom i slanom vodom, kao i dvoranu za rekreaciju. Osim lučice za predsjedničku jahtu Kavkaz, dača ima helidrom. Za vladavine Borisa Jeljcina kraj nje je napravljen zatvoreni teniski teren, a Putin je inzistirao na tome da se za novinare izgradi press centar.

  • +44
Teretana s fotografije nalazi se u rezidenciji u Sočiju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia